Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » C » Canesten Emätinemulsiovoide

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Canesten Emätinemulsiovoide

Markkinoija

BAYER CONSUMER HEALTH

Vaikuttava aine

klotrimatsoli

Käyttötarkoitus

Emättimen ja ulkoisten sukupuolielinten tulehduksien paikallishoito. Jos sukupuolikumppanilla on hiivatulehduksen oireita, ne tulisi hoitaa samaan aikaan tulehduksen uusiutumisen ehkäisemiseksi. Hoitoa ei tulisi aloittaa ilman lääkärin määräystä potilaan ensimmäisen emättimen hiivasieni-infektion yhteydessä eikä kroonisissa, toistuvissa infektioissa. Myöskään alle 15-vuotiaiden lasten ja nuorten sekä vaihdevuodet ohittaneiden naisten ei tule käyttää lääkevalmistetta ilman lääkärin määräystä muiden syiden poissulkemiseksi.

Annostus

Voidetta annostellaan asettimellinen emättimeen kolmena peräkkäisenä iltana ennen nukkumaaan menoa.

Ulkoisten sukupuolielinten tulehduksien hoidossa voidetta levitetään ohuelti hoidettavalle alueelle 2–3 kertaa vuorokaudessa, kunnes oireita ei enää ole ollut 3 vuorokauteen eli yleensä yhteensä 1–2 viikon ajan. Jos tulehduksen oireet eivät ole merkittävästi parantuneet seitsemän päivän kuluessa, on otettava yhteyttä lääkäriin.

Hoito voidaan uusia tarvittaessa, mutta toistuva tulehdus saattaa olla merkki muusta sairaudesta. Jos oireet uusiutuvat 2 kuukauden kuluessa, potilaan tulee ottaa yhteyttä lääkäriin.

Lääkkeen ottaminen

Emätinvoide viedään syvälle emättimeen pakkauksessa olevan asettimen avulla. Valmistetta ei suositella käytettäväksi kuukautisten aikana.

Yhdyntää tulee välttää valmisteen käytön aikana, sillä tulehdus saattaa tarttua sukupuolikumppaniin ja lateksista valmistettujen ehkäisyvalmisteiden, kuten kondomien ja pessaarien, teho saattaa heiketä.

Vaikutustapa

Klotrimatsoli tappaa monia erilaisia sieniä ja estää niiden kasvua.

Haittavaikutukset

Joskus voi esiintyä paikallisreaktioita hoidettavalla alueella (mm. kutina, ihottuma, turvotus, punoitus) tai alavatsakipua. Oireet voivat muistuttaa hoidettavan sairauden oireita, joten tulehdusoireiden erottaminen lääkkeen aiheuttamista haittavaikutuksista voi joskus olla vaikeaa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana. Lääkettä voidaan käyttää raskauden kahdella viimeisellä kolmanneksella, mutta ilman asetinta. Tämä onnistuu emätinpuikko-lääkemuodolla. Lääkettä ei suositella imetyksen aikana.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

Valkoinen emulsiovoide (öljy/vesi).

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2