Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » L » Latuda

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Latuda

Markkinoija

SUNOVION PHARMACEUTICALS

Vaikuttava aine

lurasidoni

Käyttötarkoitus

Skitsofrenian hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä lääkeannos otetaan kerran vuorokaudessa.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään kokonaisina kerran vuorokaudessa aterian yhteydessä joka päivä samaan aikaan. Alkoholin ja greippimehun käyttöä vältettävä hoidon aikana.

Vaikutustapa

Lurasidoni kuuluu psykoosilääkkeiden lääkeryhmään. Se salpaa aivoissa reseptoreita, joihin hermovälittäjäaineet dopamiini ja serotoniini kiinnittyvät. Tällöin aivojen toiminta normalisoituu ja skitsofrenian oireet vähenevät.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on levottomuuden tunne ja kyvyttömyys istua paikallaan sekä uneliaisuus. Joskus voi esiintyä myös yliherkkyyttä, painonnousua, unettomuutta, ahdistuneisuutta, rauhattomuutta, parkinsonismia, huimausta, liikehäiriöitä, mahavaivoja, suun kuivumista, lisääntynyttä syljeneritystä, jäykkyyttä, ihottumaa, kutinaa tai väsymystä. Mahdolliset uneliaisuus, huimaus ja näköhäiriöt voivat heikentää ajokykyä.

Jos ilmenee kohonneen prolaktiinipitoisuuden merkkejä, kuten maidonvuotoa nänneistä, erektiohäiriöitä, kuukautisten puuttumista tai miesten rintojen suurenemista, otettava yhteys lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Alkuperäispakkauksessa, valolta suojassa.

Ulkonäkö

18,5 mg tabl: Valkoinen tai melkein valkoinen, 6 mm:n kokoinen pyöreä tabletti, jonka toiselle puolelle on painettu 'LA'.37 mg tabl: Valkoinen tai melkein valkoinen, 8 mm:n kokoinen pyöreä tabletti, jonka toiselle puolelle on painettu 'LB'.74 mg tabl: Vaaleanvihreä, 12 x 7 mm:n kokoinen soikea tabletti, jonka toiselle puolelle on painettu 'LD’.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2