Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » L » Lenzetto

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Lenzetto

Markkinoija

GEDEON RICHTER

Vaikuttava aine

estradioli

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään vaihdevuosien jälkeiseen hormonikorvaushoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä yksi annostelukerta kerran vuorokaudessa ilman taukoja.

Lääkkeen ottaminen

Lääkettä sumutetaan kuivalle ja terveelle iholle kyynärvarren sisäsyrjään. Jos annostellaan useampi kuin yksi annos, ne annostellaan vierekkäin kyynärpään ja ranteen väliin. Tarvittaessa voidaan käyttää myös toista kyynärvartta tai sisäreittä. 

Jos annos unohtuu, se otetaan heti muistettaessa. Jos on kuitenkin jo melkein aika ottaa seuraava annos, unohtunut annos jätetään väliin ja seuraava annos otetaan tavanomaiseen aikaan. Jos yksi tai useampi annos jää väliin, suihkutettava yksi valmistelusuihkaus pitäen suojusta päällä. Aurinkovoidetta ei tulisi levittää yhden tunnin kuluessa annostelusta annostelualueelle. Tulta, liekkejä ja tupakointia on vältettävä, kunnes sumute on kuivunut. Sumutetta ei saa joutua muiden ihmisten (esim. lasten iholle), joten ihoalue tulisi peittää yhden tunnin ajaksi annostelusta.

Vaikutustapa

Lääke vaikuttaa elimistön oman estrogeenin tavoin ja ehkäisee vaihdevuosien madaltaman estrogeenitason aiheuttamia vaikutuksia.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä päänsärkyä, vatsakipua, pahoinvointia, ihottumaa, kutinaa, vuotohäiriöitä, painonnousua, painonlaskua sekä rintojen kipua ja arkuutta.

Raskaus ja imetys

Ei ole tarkoitettu käytettäväksi raskauden aikana. Jos potilas tulee raskaaksi, käyttö lopetettava ja otettava yhteyttä lääkäriin. Ei ole tarkoitettu käytettäväksi imetyksen aikana. 

Säilytys

Ei saa säilyttää kylmässä. Ei saa jäätyä.

Säilytetään alle 25 °C:ssa.

Sisältää etanolia, joka on helposti syttyvää. Ei saa säilyttää lämmityslaitteiden, avotulen eikä muiden sytytyslähteiden läheisyydessä.

Ulkonäkö

Kirkas, väritön tai vaaleankeltainen liuos.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2