Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » X » Xgeva

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Xgeva

Markkinoija

AMGEN

Vaikuttava aine

denosumabi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään luunmurtumien ehkäisyyn luuhun levinneen syövän hoidossa. Sitä voidaan käyttää myös luun jättisolukasvainten hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Terveydenhuollon ammattilainen annostelee lääkkeen ihonalaisena pistoksena.

Hoidon aikana on noudatettava hyvää suuhygieniaa, käytävä säännöllisesti hammastarkastuksessa ja ilmoitettava lääkärille heti suuoireista.

Vaikutustapa

Denosumabi on monoklonaalinen vasta-aine, joka estää toisen proteiinin toimintaa, jolloin luun hajoaminen vähenee, luut vahvistuvat ja luunmurtumat estyvät.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat uuden syövän ilmeneminen, veren kalsiumpitoisuuden lasku, hengenahdistus, ripuli sekä lihas- ja luustokipu. Joskus saattaa esiintyä myös veren fosforipitoisuuden laskua, hammasongelmia, liikahikoilua sekä leuan luukuoliota.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei yleensä käytetä raskauden aikana. Raskaaksi tulemista on vältettävä hoidon aikana ja vähintään viisi kuukautta hoidon jälkeen. 

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (2°C – 8°C). Ei saa jäätyä. Pidä injektiopullo ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Kirkas, väritön tai kellertävä liuos, joka saattaa sisältää hyvin pieniä määriä läpikuultavia tai valkoisia proteiinin kaltaisia hiukkasia.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2