Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » S » Slenyto

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Slenyto

Markkinoija

BIOCODEX

Vaikuttava aine

melatoniini

Käyttötarkoitus

Lasten unettomuuden hoito tietyissä tilanteissa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. 

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään kokonaisina vesilasillisen kera puoli - yksi tuntia ennen nukkumaanmenoa ruoan kanssa tai sen jälkeen. Niitä ei saa murtaa, murskata tai pureskella. Tarvittaessa tabletit voidaan laittaa ruokaan, kuten jogurttiin, appelsiinimehuun tai jäätelöön; tällöin ne on otettava heti eikä sekoitusta saa säilyttää. Depottabletti vapauttaa lääkeainetta pitkän ajan kuluessa.

Vaikutustapa

Melatoniini on käpylisäkkeen tuottama, elimistön oma hormoni. Sen eritys lisääntyy pimeän tulon jälkeen, on huipussaan kello 02-04 välillä ja vähenee yön loppupuolella. Melatoniini on yhteydessä vuorokausirytmin säätelyyn ja valo-pimeärytmiin. Se vaikuttaa unettavasti ja lisää nukahtamisalttiutta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä mielialanvaihteluita, uneliaisuutta, päänsärkyä, äkillistä nukahtamista, poskionteloiden turvotusta ja tulehdusta tai aamutokkuraisuutta. Alkoholia ei saa käyttää hoidon aikana. Melatoniini heikentää ajokykyä.

Raskaus ja imetys

Käyttöä ei suositella raskauden aikana. Ei saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Alle 30 °C.

Ulkonäkö

1 mg depottabl: Vaaleanpunainen, pyöreä, kaksoiskupera, halkaisija 3 mm, ei merkintöjä.5 mg depottabl: Keltainen, pyöreä, kaksoiskupera, halkaisija 3 mm, ei merkintöjä.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2