Etusivu » Kenkien ostaminen

Kenkien ostaminen

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Kenkäostoksille on syytä varata runsaasti aikaa. Kenkiä täytyy sovittaa, tunnustella ja testata rauhassa kävelemällä myymälässä, jotta saa tuntuman, että ne ovat oikean kokoiset ja muutenkin jalkoihin sopivat (taulukko «Kenkien ostovihjeitä.»1). Pituus ja laajuus ovat kengän tärkeimmät mitat (ks. «Kengän koon määrittäminen»1). Vanhat kengät tuntuvat jaloissa usein parhailta, koska ne ovat ajan kuluessa muokkautuneet jalkaterien mallin ja mahdollisten varpaiden virheasentojen mukaan joustaviksi ja jalat ovat tottuneet niihin.

Käyttötarkoitusten ohella kenkien hankintaa ja käyttöä ohjaavat Suomessa vuodenajat. Koululaisten kenkien hankintaa on vuosikymmenet ohjaillut lukukauden alku reppuineen ja päättyminen juhlineen. Lasten koulukenkien hankinta-ajan määrittäjä tulisi olla jalkaterän vaiheittainen kasvu. Työikäisten kenkävalintoja tulisi ohjata työtehtävät ja työolosuhteet. Sisäkenkien valintaa ohjaavat myös ikä ja sairaudet (esimerkiksi diabetes).

Suomalaiset ovat oppineet valitsemaan kengät käyttötarkoituksen mukaan, mutta hankkivat uusia kenkiä vähän. Kenkäkulutus EU:n alueella on keskimäärin 5,5 paria henkilöä kohti vuodessa, Suomessa vain 3,4 paria.

Kenkien sopivuus

Kun tuntee jalkateriensä mallin ja toiminnot, on helpompi valita kengät (ks. «Jalkaterien malli ja jalkatyypit»2 ja «Alaraajojen kasvu ja kehitys»3). Raskausaikana ja synnytyksen jälkeen hormonaaliset tekijät löystyttävät lihaksia ja nivelsiteitä, jolloin jalkaterä pitenee ja leviää. Korkeakaarinen jalka toimii paremmin kiertolöysässä kengässä ja kengässä voi olla korkoa.

Tukeva kantakappi on tarpeen, jos on toiminnallinen lattajalka (ks. «Latta- ja kaarijalka»4), sillä silloin kantaluu kääntyy voimakkaasti linttaan kengän sisäreunalle. Erikokoisiin jalkoihin kengät valitaan isomman mukaan. Tilauksesta voi saada eriparisia kenkiä.

Kenkäreseptin tai mittapohjallisen avulla voit sovittaa kenkiä. Laita kengät jalkateriesi viereen ja arvioi kärjen sopivuutta ennen sovittamista (kuva «Jalkaterän ja kenkien kärjen mallin vertaaminen»1). Päivän mittaan jalkaterä pitenee, levenee ja laajenee (taulukko «Kengän koon määrittäminen»1). Tästä syystä kenkien ostaminen kannattaa jättää iltapäivään.

Ammattitaitoisen myyjän apu

Osta kengät kenkäkaupoista ja opettele käyttämään myyjien asiantuntemusta. Tarvittaessa pyydä myyjää mittaamaan jalkateräsi ja auttamaan sopivan laajuuden löytämisessä.

Kenkämyyjältä vaaditaan vankkaa asiantuntijuutta, jotta hän uskaltaa kieltäytyä myymästä asiakkaalle epäsopivia kenkiä. Suomessa iso osa kengistä hankitaan itsepalveluna, jolloin on suurempi mahdollisuus tehdä virhearviointeja ja valita epäsopivat jalkineet.

Taulukko 1. Kenkien ostovihjeitä.
OminaisuudetArvioi kenkien ominaisuuksia.
Ota huomioon aiemmat kokemuksesi eri kenkämerkeistä.
MitoitusTiedosta ja hyväksy jalkateriesi malli ja koko.
Huomioi jalkaterien virheasentojen vaatima lisätila (vaivaisenluu ks. «Vaivaisenluun aiheuttajat ja kehitys»5; vasaravarpaat ks. «Vasaravarpaat»6; levinnyt päkiä ks. «Levinnyt päkiä»7; lattajalka ks. «Kaarijalka»8).
Mittauta jalkaterien pituus seisten tai käytä omaa mittapohjallista tai kenkäreseptiä ennen kenkien sovittamista.
Muista, että jalkaterän koko muuttuu päivän aikana ja iän sekä esimerkiksi raskauden seurauksena (taulukko «Kengän koon määrittäminen»1).
SovitusOsta kengät iltapäivällä, jolloin jalkaterien koko on suurentunut ja niissä voi olla turvotusta.
Valitse sovitettavat kengät isomman jalkaterän mukaan. Sovita aina kenkiä molempiin jalkoihin.
Sovita sellaisten sukkien kanssa, joita aiot käyttää kengissä.
Jos sinulla on tukipohjalliset tai varpaiden apuväline, sovita kenkiä niiden kanssa.
Nouse seisomaan ja liikuttele varpaita.
Tunnustele laajuutta päkiänivelten kohdalta.
KävelytestausArvioi kantion korkeus. Syvä kantio hankaa kehräsluita, leveässä ja matalassa kenkä hölskyy.
Hyvät kengät tuntuvat mukavilta jo kaupassa. Käyttämällä niitä ei saa sopiviksi.