Etusivu » Kinkusta ja ruskeasta jouluherkusta

Kinkusta ja ruskeasta jouluherkusta

Kolumni
18.12.2020
sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

Viime vuosikymmeninä sikojen ja ihmisten kehitys on kulkenut vastakkaisiin suuntiin. Joulukinkkujen silavakerros on radikaalisti vähentynyt, mutta samaan aikaan suomalaisilla on kertynyt nahan alle enemmän rasvakudosta.

Muistan, miten aikaisemmin mainittiin aina kinkku, kun puhuttiin joulun ajan liioista kaloreista. Ne ajat ovat jääneet taakse, tämän päivän kinkuissa on rasvaa ohut kerros, jos sitäkään. Muutama rasvajuoste kinkun sisällä ei merkitse mitään, koska sianlihassa on kaloreita huomattavasti vähemmän kuin leivässä. Kaiken lisäksi siinä on paljon proteiinia, joka tuottaa parhaiten kylläisyyttä.

Perinteisen joulupöydän valikoimassa ei muutenkaan ole mitään kaloripommeja. Peruna- ja lanttulaatikko, useimmat kalaruoat ja riisipuuro ovat vähemmän lihottavia kuin tavallinen suomalainen arkiruoka - ja todellisia terveysruokia verrattuna hampurilaisaterioihin ja pitsoihin. Aaton ja joulupäivän aterialla olkoon joulumieli korkealla ja kalorit unohdettu.

Jos halutaan etsiä joulun ajan kaloripakkauksia, niitäkin löytyy. Perinteisissä pipareissa ja joulutortuissa on reilusti rasvaa ja sokeria. Kaloreita on saman verran kuin makeisissa. Mutta luulen, että useimmissa kodeissa eniten jouluajan kaloritasapainoa koettelevat moninaiset suklaatuotteet.

Maahamme on pesiytynyt merkillinen tapa osoittaa kiitollisuutta ja ystävyyttä tuotteella, jonka energiatiheys on aivan katossa. Sata grammaa suklaata vastaa kaloreiltaan yhtä ateriaa. Kaakaopavuista valmistetusta massasta, sokerista ja lisätyistä aromeista kasattu tuote on maittavuuden huippu. Se sulaa suun lämmössä, ja ruskea kaloriliete leviää herkullisena kelmuna suun jokaiseen sopukkaan. Nielun takaosasta suklaan aromit nousevat sakeana pilvenä nenään hivelemään hajuaistin soluja. Ei mikään ihme, että kaikista herkuista juuri suklaa on yleisin mielihalun kohde.

Joulun lähestyessä liikeyritykset antavat tätä tuotetta joululahjoiksi työntekijöilleen ja asiakkailleen. Luulen, että se on myös suosittu lahja naapureille, ystäville ja pukin konttiin.

Näin ruskeaa kaloriherkkua siirtyy laatikoittain suomalaisiin koteihin, joiden asukkaista viimeisen tilaston mukaan suurin osa on ylipainoisia.

Miten selvitä tämän ruskean herkun kanssa joulun ajasta?

Huonoin keino on päättää "tänä jouluna en syö lainkaan suklaata". Totuus nimittäin on, että enemmistö ikänsä terveessä painossa pysyneistä ja myös pysyvän tuloksen saavuttaneista laihduttajista nauttivat silloin tällöin ylimääräisiä herkkuja. Yleinen käsitys on, että he ovat onnistuneet painonhallinnassa juuri siksi. Kokonaan herkuista kieltäytyneet kyllästyvät ruokavalionsa ankeuteen, mikä helposti johtaa "antaa mennä" -ajatteluun.

Kaikille suositeltava keino on pitää suklaat katseelta piilossa. Maittavan ruuan näkeminen herättää mielihalun, jota ruskean superherkun kohdalla on vaikea vastustaa. Siispä rasiat, levyt ja pussit kaappiin siten, etteivät ovea avatessa satu ensimmäisenä silmiin. Erittäin suklaanhimoisena olen joutunut etsimään vielä turvallisempia paikkoja. Suklaalevy piilossa vaatekaapin ylähyllyllä villapaitojen alla on toiminut. Kaapista tai piilosta suklaata otetaan vain sen verran kuin kerallaan on tarkoitus syödä.

Kolmas mahdollisuus on, että joulunajan herkuttelet vapaasti suklaalla. Jos päädyt tähän ratkaisuun, punnitse itsesi ennen joulua ja merkitse paino muistiin. Sitten unohdat painoasiat kokonaan. Mutta kymmenen päivää myöhemmin, heti vuoden vaihduttua punnitset itsesi uudestaan.

Jos paino on yli kilon enemmän kuin ennen joulua, palauta se takaisin. Painon nousun kumoaminen heti alkumetreillä on suunnattomasti helpompaa kuin herätä vasta viiden tai kymmenen liikakilon jälkeen. Kilo tai pari putoaa helposti muutamilla ruokatottumusten rauhallisen loivilla muutoksilla. Jos tarvitset tietoja toimivista muutoksista, löydät niitä esimerkiksi kirjasta Vähennä kaloreita ilman dieettiä.

Lopuksi se kaikkein tärkein. Valaiskoon pimeimmän ajan juhlaamme ilo ja ystävyys ja hyvä tahto ihmisten kesken. Joulun tullessa kalorit (ja korona) pysykööt sivuosassa.

Pertti Mustajoki

Lääkäri, professori

TervePaino-yhdistyksen puheenjohtaja