Etusivu » Kolera

Kolera

Matkailijan terveysopas
2.9.2016
Hanna Nohynek ja Saara Salmenlinna

Koleran voi parhaiten välttää hyvällä käsi- ja elintarvikehygienialla. Useimmille matkailijoille kolerarokote ei ole tarpeen. Rokotusta suositellaan henkilöille, jotka oleskelevat taudin esiintymisalueella huonoissa hygieenisissä oloissa, esimerkiksi pakolaisleireillä tai vastaavissa olosuhteissa (Maittainen luettelo A-I «Maittainen luettelo A-I»1, J-P «http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00189»1, Q-Z «http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00190»2).

Vibrio cholerae -bakteeria tavataan helteisinä kesinä Suomenkin murtovesialueilla. Se voi aiheuttaa haava- ja yleisinfektioita tai ripulitaudin, joka on useimmiten lievä ja itsestään tai nestehoidolla parantuva. Varsinaisen koleran aiheuttaa kuitenkin vain kaksi Vibrio choleraen seroryhmää: O1 ja O139, joita ei esiinny Suomessa. Koleraa esiintyy saharan etelän puoleisessa Afrikassa, Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa, erityisesti Intian niemimaalla sekä Etelä- ja Keski-Amerikassa (kuva «Koleraepidemioita raportoineet maat»2).

Tartunnanlähde on yleensä kolerapotilaan ulosteen saastuttama juomavesi tai ruoka. Hyvän juomavesi- ja elintarvikehygienian noudattamisen lisäksi suositellaan välttämään raakaa kalaa ja merenantimia alueilla, joilla esiintyy koleraa.

Yleisimmän seroryhmän, Vibrio cholerae O1 -seroryhmän, aiheuttama kolera on osittain ehkäistävissä rokotuksella. Kaakkois-Aasiassa esiintyy myös serotyypin O139 (ns. Bengal-tyyppi) aiheuttamaa koleraa, johon saatavilla olevat kolerarokotteet eivät tehoa.

Koleran leviämistä ei voi estää rajoittamalla ihmisten matkustamista tai vaatimalla todistuksia kolerarokotuksesta. Siksi Maailman terveysjärjestö WHO on jo vuosia suosittanut, ettei kolerarokotustodistusta enää vaadita kansainvälisessä liikenteessä.

Rokote

Suun kautta annettava Dukoral on inaktivoituja mikrobeja sisältävä rokote ja melko tehokas Vibrio cholerae O1 -seroryhmän aiheuttama koleraa vastaan. Dukoralin perussarja aikuisille ja 7 vuotta täyttäneille otetaan kahtena annoksena 1–6 viikon välein. 2–6-vuotiaille lapsille suositellaan kolmea annosta 1–6 viikon välein ja sen lisäksi tehosteannosta kuuden kuukauden kuluttua. Dukoral-rokotetta ei suositella otettavan samana päivänä Vivotif-lavantautirokotteen kanssa.

Haittavaikutukset «https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/hyodyt-ja-haitat/haittavaikutukset»3. Raskaana olevien «https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/eri-ryhmien-rokotukset/raskaana-olevien-rokotukset»4 ja lääketieteellisten riskiryhmien rokottaminen «https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/eri-ryhmien-rokotukset/laaketieteellisten-riskiryhmien-rokottaminen»5

Tehoste

2–6-vuotiaille lapsille suositellaan kolmen annoksen lisäksi tehosteannosta kuuden kuukauden kuluttua. Aikuisille ja lapsille suositellaan tehosteannosta kahden vuoden kuluttua.