Etusivu » Meningokokkitaudit

Meningokokkitaudit

Matkailijan terveysopas
25.11.2019
Hanna Nohynek

Tavallinen turisti ei yleensä tarvitse meningokokkirokotusta. Rokotusta saatetaan vaatia vaihto-oppilailta kouluun pääsyn edellytyksenä esimerkiksi Yhdysvalloissa. Saudi-Arabia vaatii pyhiinvaeltajilta todistuksen ns. nelivalenttisesta meningokokkirokotteesta (A, C, W135 ja Y). Suomessa on saatavilla kaksi nelivalenttista konjugaattirokotetta (Menveo, Nimenrix). Rokotusta suositellaan matkailijoille, jotka oleskelevat turistikohteiden ulkopuolella alueilla, joissa meningokokkitauteja esiintyy jatkuvasti tai epidemioina (kuva «Meningiittivyöhyke»1 ja maittainen luettelo A-I «Maittainen luettelo A-I»2, J-P «http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00189»1, Q-Z «http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00190»2). Tietoa epidemioista saa mm. WHO:n sivuilta «http://www.who.int/csr/don/en/»3.

Meningokokki, Neisseria meningitidis, on bakteeri, joka voi aiheuttaa aivokalvotulehduksen tai vaikean yleisinfektion. Meningokokki-infektioita voi esiintyä minkä ikäisellä henkilöllä tahansa, mutta eniten niitä on pienillä lapsilla ja nuorilla aikuisilla. Meningokokki tarttuu pisaratartuntana henkilöstä toiseen. Läheinen kontakti, esimerkiksi asuminen samoissa tiloissa tai suuteleminen, on edellytys tartunnan saamiselle.

Meningokokkeja on useita eri seroryhmiä, joista tärkeimmät ovat A, B, C, W135 ja Y. Näiden ryhmien meningokokit voivat aiheuttaa epidemioita. Afrikassa Saharan eteläpuolella päiväntasaajan seudulla ilmaantuu tautitapauksia jatkuvasti, erityisesti kuivuuden aikaan joulukuusta kesäkuuhun. Suurempia epidemioita on ilmaantunut säännöllisesti 5–10 vuoden välein (ns. meningiittivyöhyke, kuva «Meningiittivyöhyke»1). Ne ovat olleet yleensä A-, joskus myös W135-seroryhmien aiheuttamia. Euroopassa serotyypin C aiheuttamat taudit olivat yleisiä ennen kuin rokote otettiin laajalti käyttöön kansallisissa ohjelmissa. Suomessa meningokokki A-, C-,W135-,Y-rokotetta annetaan osana kansallista rokotusohjelmaa vain varusmiehille. Suomessa, kuten monissa muissakin länsimaissa, B-seroryhmän meningokokki aiheuttaa valtaosan meningokokkitapauksista.

Lopullinen rokotuspäätös tehdään aina yksilölliseen harkintaan perustuen. Päätöksen tekoon vaikuttaa erityisesti matkan luonne, matkakohde ja siellä vallitsevien meningokokkien epidemiologinen tilanne.

Saudi-Arabian pyhiinvaellusmatkailijoilta vaaditaan todistus nelivalenttisesta meningokokkirokotteesta (A,C, W135 ja Y). Todistus tulee voimaan 10 vuorokauden kuluttua rokotuksesta ja sen voimassaoloaika riippuu rokotetyypistä. Saudi-Arabia edellyttää, että matkailija on saanut joko konjugaattirokotteen 5 vuoden sisällä ennen maahan saapumista tai polysakkaridirokotteen 3 vuoden sisällä ennen maahan saapumista.

Jotkin länsimaat vaativat koululaisilta ja yliopistossa opiskelevilta todistuksen meningokokkirokotuksesta edellytyksenä koulunkäynnin aloittamiselle.

Nelivalenttiset konjugaattirokotteet ja tehosteet

Suomessa on saatavilla kaksi nelivalenttista konjugaattirokotetta (Menveo, Nimenrix), jotka antavat suojaa meningokokki A-, C-, W135- ja Y-seroryhmiä vastaan.

Menveo on rekisteröity kaksi vuotta täyttäneille lapsille ja aikuisille. Rokote annetaan yhtenä 0,5 ml:n injektiona lihakseen (i.m.).

Nimenrix on rekisteröity 6 viikon ikäisille ja sitä vanhemmille lapsille sekä aikuisille. Rokote annetaan injektiona lihakseen (i.m.). 6 viikon─alle 6 kk:n ikäisten perusrokotussarjassa on kaksi 0,5 ml:n annosta, joista ensimmäinen voidaan antaa 6 viikon iästä alkaen ja toinen 2 kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Vähintään 6 kk:n ikäisille annetaan perusrokotuksena yksi annos. Jos tartuntariski jatkuu ja tarvitaan pitkäaikaista suojaa, voidaan perusrokotukset saaneille antaa tehosteannos 12 kuukauden iässä, vähintään 2 kk:n kuluttua edellisestä rokotuksesta. Aloitettua rokotussarjaa voi jatkaa myös myöhemmin.

Vähintään 12 kuukauden ikäisille lapsille, nuorille ja aikuisille annetaan perusrokotuksena yksi 0,5 ml:n kerta-annos.

Pitkäaikaisesta suojasta kertyy koko ajan lisää tietoa. Konjugaattirokotteilla saadaan yleensä herätettyä ns. pitkäaikainen muisti rokotteella estettävää tautia vastaan. Meningokokkikonjugaattirokotteiden valmistajien mukaan suoja A-ryhmän meningokokkia vastaan saattaa olla lyhytkestoinen. Siksi toista rokoteannosta voidaan harkita, jos riski altistua nimenomaan meningokokki A:lle on erityinen ja edellisestä annoksesta on kulunut yli 3 vuotta. Tehosteannoksen tarvetta muiden seroryhmien meningokokkeja vastaan selvitetään parhaillaan, ja se riippuu siitä kuinka vanha rokotettava oli aiemman annoksen saadessaan. Nyrkkisääntönä voi pitää, että aikuisille riittää tehosteannos 5 vuoden välein annettuna muiden kuin A-seroryhmän meningokokeilta suojautumiseen.

Muut meningokokkirokotteet

Aiemmin apteekkimyynnissä ollutta C-serotyypiltä suojaamiseen tarkoitettua rokotetta (Neisvac-C) ei ole enää saatavilla Suomessa. Nelivalenttinen meningokokkipolysakkaridirokote (Mencevax ACWY Novum) ei myöskään ole enää käytössä Suomessa. Vuoden 2017 syyskuuhun asti sitä annettiin varusmiespalvelukseen astuville. Sen jälkeen varusmiespalvelukseen astuvat ovat saaneet nelivalenttista konjugaattirokotetta. Jos suojaustarve jatkuu ja polysakkaridirokote on annettu vähintään 5 vuotta sitten, tehoste annetaan konjugaattirokotteella.

Suomessa on tullut syyskuussa 2017 apteekkimyyntiin ensimmäinen meningokokki B -rokote Trumenba, joka on tarkoitettu 10 vuotta täyttäneille. Rokote on käytössä myös mm. Yhdysvalloissa.

Haittavaikutukset «https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/hyodyt-ja-haitat/haittavaikutukset»4, raskaana olevien «https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/eri-ryhmien-rokotukset/raskaana-olevien-rokotukset»5 ja lääketieteellisten riskiryhmien rokottaminen «https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/eri-ryhmien-rokotukset/laaketieteellisten-riskiryhmien-rokottaminen»6