Etusivu » 100 kysymystä lastenlääkärille » Mitä lapset sairastavat?

Mitä lapset sairastavat?

100 kysymystä lastenlääkärille
22.1.2009
Hannu Jalanko

Infektiot ovat lasten suurin sairausryhmä ja keskeinen murhe erityisesti varhaislapsuudessa. Kaikki lapset sairastavat infektioita, ja ne ovatkin tilastojen mukaan ylivoimaisesti tärkein syy päivähoidosta ja koulusta poissaoloihin. Lasten yleisin infektio on virusperäinen ylähengitystietulehdus, joita pieni lapsi sairastaa useita vuodessa. Päivähoitonsa aloittanut lapsi voikin yskiä ja niiskuttaa useita viikkoja peräjälkeen. Nuhan seurannaistautina ilmenevä välikorvantulehdus on niin ikään pelätty peikko, sillä lapsen ajautuminen "korvakierteeseen" johtaa moniin valvottuihin öihin ja antibioottilääkityksiin.

Hengitystietulehdusten lisäksi ripulitaudit, ihoinfektiot ja rokkotaudit vaivaavat lapsia etenkin talviaikaan. Merkittävää on, että monet perinteiset kulkutaudit sekä lasten vakavat infektiot ovat maastamme rokotusten myötä olennaisesti vähentyneet tai kokonaan hävinneet. Erityisesti hemofilusrokotuksen käyttöönotto 1980-luvulla on vähentänyt aivokalvon- ja kurkunkannentulehduksen sekä eräiden muiden henkeä uhkaavien infektioiden määrän hyvin pieneksi. Rokotukset ovat tehokkain ja turvallisin tapa taata suomalaislasten terveys ja niiden käyttö tulee jatkossakin laajenemaan.

Allergiat ovat toinen tärkeä sairausryhmä, ja sen eri muotoja potee yli 10 % lapsista. Imeväisiässä allergia ilmenee useimmiten ruoka-aineallergiana ja ihottumana. Leikki-iästä lähtien nuha ja silmien punoitus ovat tavallisia vaivoja, samoin kuin pienelle osalle ilmaantuva astma. Allergian määrä lienee kasvanut viimeisten vuosikymmenten aikana. Toisaalta allergialääkkeet ovat kehittyneet huimasti, ja niinpä jatkuvan niiskuttamisen, silmien kutinan ja köhän ei pitäisi enää nykyään pilata kenenkään kevättä tai kesälomaa.

Kolmas tärkeä sairausryhmä ovat erilaiset toiminnalliset vaivat, kuten päänsärky, toistuvat vatsakivut, ummetus, kastelu ja vaikkapa ruoka-aineisiin liittyvät ongelmat. Toiminnalliset vaivat ovat yleisiä leikki- ja kouluikäisillä lapsilla. Vaarattomuudestaan huolimatta ne voivat olla perheelle iso rasitus. Myös lasten kehitykseen ja kasvuun liittyvät vaivat ja viat voidaan lukea tähän ryhmään.

Tapaturmat ovat maassamme vähentyneet viimeisten parinkymmenen vuoden aikana. Tapaturmien vuoksi käy lääkärin vastaanotolla vuosittain kuitenkin useita kymmeniä tuhansia lapsia. Tapaturmista suurin osa on pieniä kolhuja, mutta liikennetapaturmat, hukkumiset, tapaturmaiset näön menetykset, palovammat ja myrkytykset ovat yhä valitettavan yleisiä. Tapaturmat ovat imeväisiän jälkeen edelleen yleisin lasten kuolinsyy. Tapaturmien ehkäisyyn tulee kiinnittää huomioita niin kodeissa kuin kouluissakin.