Suolistotulehdus (gastroenteritis acuta eli gastroenteriitti) on hengitystietulehdusten lisäksi hyvin tavallinen lasten sairaus. Puolet lapsista on 2 vuoden ikään mennessä sairastanut ainakin yhden suolistotulehduksen. Kaikenikäiset ovat kuitenkin alttiita suolistotulehduksille, ja niinpä koko perhe voi sairastaa saman taudin.

Mitä ovat oksentelun ja ripulin aiheuttajat?

Suomalaislapsen ripulitaudin syy on lähes aina virusinfektio. Tärkein aiheuttaja oli aikanaan rotavirus, joka aikaansaa 1–3-vuotiaille lapsille kuumetta ja voimakasoireista ripulia ja oksentelua. Rotavirusrokotuksen myötä (vuodesta 2009) infektioiden määrä on dramaattisesti vähentynyt, ja nykyisin rotavirusinfektio on harvinaisuus.

Tärkein lasten suolistotulehduksen aiheuttaja nykyisin on norovirus, joka aiheuttaa suolistotulehdusta erityisesti 6–18 kuukauden ikäisille lapsille. Norovirus voi aiheuttaa myös ruokamyrkytyksiä kaiken ikäisille, kuten lehdistä saamme aika ajoin lukea. Muita suolistotulehduksen aiheuttajaviruksia ovat adenovirukset (erityisesti tyypit 40 ja 41), sapovirukset ja astrovirukset, jotka kaikki aiheuttavat enimmäkseen lieväoireisia ripulitauteja.

Suomessa bakteerien, kuten salmonellan ja kampylobakteerien, aiheuttamat ripulit ovat lapsilla harvinaisia. Tällöin on useimmiten kyse etelänmatkan tuliaisesta. Joskus myös Suomessa pilaantunut ruoka tai vesi voi sisältää suolisto-oireita aiheuttavia viruksia tai bakteereita, mikä on mahdollista etenkin kesäaikaan.

Miten ripulitaudit tarttuvat?

Lasten ripulitaudit tarttuvat yleensä ns. kosketustartuntana, eli ripuliulosteesta käsiin joutuneet virukset siirtyvät esimerkiksi päivähoidossa lapsesta toiseen kosketuksen kautta. Ripuliuloste sisältää runsaasti viruksia, joten suora tartunta ei ole ihme. Käsien pesu on ensiarvoisen tärkeä tapa estää ripulitautien leviämistä.

Erityisesti norovirus voi tarttua myös ruoka-aineiden ja juomaveden kautta, ja tällaisia epidemioita kuvataankin aika ajoin Suomessa. Etelänmatkoilla keittämättömät ruoka-aineet ovat tärkein turistiripulin lähde, ja niinpä pienten lasten tulisi syödä vain keitettyä ruokaa.

Millaiset oireet?

Norovirusinfektioille on tyypillistä oksentelu mutta lievempi ripulointi ja lyhyt taudin kesto (1–4 vuorokautta). Oksentelu voi olla alkuvaiheessa rajuakin. Adenovirusinfektioon liittyy yleensä oksentelua mutta ennen kaikkea ripulia. Oireet voivat kuitenkin vaihdella henkilöstä toiseen jopa saman perheen sisällä, eikä aiheuttajavirusta voi oireiden perusteella varmuudella nimetä.

Suolistotulehduksiin voi liittyä myös vatsakipua varsinkin alkuvaiheessa sekä huono ruokahalu. Bakteeriperäisissä suolistotulehduksissa, kuten salmonellataudissa, oireina ovat ripuli, kuume, oksentelu ja vatsakipu ja tauti kestää useamman päivän. Mikäli ripulipotilaan ulosteessa näkyy verta, on syytä aina hakeutua hoitoon.

Miten ripulipotilaan vointia seurataan?

Kun lapsi ripuloi ja oksentelee, on tärkeää seurata seuraavia seikkoja:

  • Kuinka paljon oksentelua ja ripulointia todella esiintyy? Muutama pulautus tai 2–4 löysää ulostetta päivässä eivät ole kovin huolestuttavia. Jatkuva runsas oksentelu tai vetinen ripulointi sen sijaan voivat päivässäkin aiheuttaa häiriöitä neste- ja suolatasapainossa.
  • Kuinka paljon lapsi päivän mittaan juo ja kuinka paljon tästä suunnilleen tulee oksennuksen mukana takaisin? Usein on syytä pitää kirjaa juomisista ja syömisistä.
  • Mikä on lapsen paino? Ripulipotilaan päivittäinen punnitseminen on suotavaa. Tämä on sitä tärkeämpää, mitä pienemmästä lapsesta on kysymys. Jos paino selvästi putoaa, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.
  • Kuinka paljon lapsi virtsaa? Jos lapsi ei esimerkiksi päivän aikana lainkaan kastele vaippoja tai käy WC:ssä, hänellä on nestevajausta ja vanhempien on syytä ottaa yhteys lääkäriin.
  • Mikä on lapsen yleisvointi? Leikkiikö hän normaalisti vai onko väsynyt? Onko kuumetta runsaasti? Onko suu kuiva, ovatko silmät kuopalla? Jos tällaisia merkkejä ilmaantuu, on käännyttävä lääkärin puoleen.

Miten ripuloivaa lasta hoidetaan?

Suolistotulehduksiin ei ole parantavaa lääkettä. Esimerkiksi antibiooteista on niiden hoidossa hyötyä vain eräissä poikkeustapauksissa. Elimistön oma puolustusjärjestelmä parantaa tulehduksen päivien kuluessa kuten virustaudeissa yleensäkin. Tärkeintä on turvata lapsen nesteen saanti.

Ripulissa ja oksentelussa menetetään myös suoloja, joiden korvaamiseksi on kehitetty ripulijuoma Osmosal Novum®. Sitä saa ilman reseptiä apteekista. Ripulijuoma on lääkettä, ja sen käytössä on noudatettava pakkauksen ohjeita samalla tavalla kuin muidenkin lääkkeiden osalta. Periaate on, että ripulijuomalla korvataan nestemenetykset, mutta sitä ei käytetä yksinomaan normaalin juoman ja ruoan sijasta. Ongelmana on, että monet lapset kieltäytyvät juomasta Osmosalia sen sisältämien suolojen aiheuttaman erikoisen maun vuoksi.

Mitä juotavaa ja syötävää ripulilapselle annetaan?

Ripulilapselle voidaan antaa sellaista juotavaa ja syötävää, jota hän suostuu ottamaan. Ainoastaan voimakkaasti maustetut ruoat ja kovin runsaasti sokeroidut juomat, kuten virvoitusjuomat, eivät ole suotavia. Jos lapsi haluaa ruokaa, sitä voidaan hyvin antaa. Esimerkiksi banaani on suositeltavaa. Myös maitotuotteita voidaan turvallisesti käyttää. Lapselle ei siis pidä aloittaa limonadi- tai vesipaastoa, vaan parempia ovat mehu ja maito.

Usein nesteet kannatta antaa pienissä erissä esimerkiksi lusikoimalla, jolloin oksennuksen vaara on pienempi. Rintalasta tulee edelleen imettää. Annettavan nesteen määrä riippuu siitä, kuinka paljon lapsi oksentaa tai ripuloi. Jos lapsi on pirteä ja oireet ovat kohtuulliset, oheista taulukkoa voi käyttää apuna arvioitaessa vuorokautista nestetarvetta.

Lapsen paino Juotava määrä Lapsen paino Juotava määrä
5 kg 5 dl 15 kg 12 dl
7 kg 7 dl 20 kg 15 dl
10 kg 10 dl 25 kg 16 dl
12 kg 11 dl 30 kg 17 dl

Jos lapsi juo nestettä selvästi vähemmän kuin suositellaan, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin. Yllä olevat määrät ovat vähimmäistarve – enemmän saa toki antaa, jos lapsi suostuu juomaan.

Milloin ripulipotilas lääkäriin?

  • Ripuloiva lapsi on alle puolivuotias.
  • Ripuli tai oksentelu on yhtämittaista.
  • Kotihoito ei onnistu (lapsi ei juo tai oksentaa kaiken).
  • Ulosteessa on verta.
  • Lapsi väsähtää.
  • Ripulointi jatkuu yli 3 vuorokautta.
  • Punnituksen perusteella paino laskee.
  • Ripuliin liittyy korkea kuume (yli 39 °C).
  • Ripulitartunta on saatu etelänmatkalla.