Etusivu » Kahvi, tee ja kaakao terveysjuomina

Kahvi, tee ja kaakao terveysjuomina

100 kysymystä ravinnosta
15.10.2015
Antti Aro

Kahvi, tee ja kaakao ovat haitattomia nautintoaineita, joiden säännöllisestä käytöstä voi olla terveydelle hyötyäkin.

Nykyisen flavonoidi-innostuksen aikana tee ja kaakao on toistuvasti nostettu otsikoihin oletettujen terveysvaikutustensa takia. Teen sisältämiin flavonoideihin, erityisesti kversetiiniin ja katekiineihin, on kiinnitetty huomiota flavonoiditutkimusten alusta alkaen. Kaakaon flavonoidit, proantosyanidiinit ovat tulleet vasta myöhemmin kiinnostuksen kohteiksi.

Teen käyttäjiä on monissa väestötutkimuksissa verrattu kahvin juojiin, ja eräiden tutkimusten mukaan säännöllisesti teetä nauttivien riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin on ollut pienempi kuin kahvin juojien. On vain ollut vaikea osoittaa, onko tämä johtunut juuri teestä vaiko teen juojien muista elämäntavoista. Monissa maissa tee on tärkeimpiä ravinnon flavonoidien lähteitä. Teessä on runsaasti kversetiinirutinosidia eli rutiinia, jonka imeytyminen on vaihtelevaa ja usein huonoa. Tosin punaviinissäkin on samanlaisia yhdisteitä. Eri teelaatujen flavonoideissa on eroja, ja monet pitävät parhaana fermentoimatonta vihreää teetä, jonka käyttö ei länsimaissa kuitenkaan ole kovin yleistä.

Kaakaon käyttö on vähemmän tavallista, ja kaakaon merkitys flavonoidien lähteenä lienee rajallinen. Monet ovat tosin ihastelleet sitä, että nyt on saatu osoitettua suklaakin terveelliseksi. Suklaan rasvan nauttiminen on tuskin edullista, ja kaakao kannattaneekin nauttia juomana, jonka mukana saa maidonkin ravintoaineita.

Teen vaikutuksia verrataan usein kahviin, jota aikaisemmin pidettiin vähemmän terveellisenä. Viimeaikaisissa väestötutkimuksissa on yllättäen havaittu, että kahvia käyttävät sairastuvat muita harvemmin tyypin 2 diabetekseen «Diabetes (”sokeritauti”)»1 ja maksakirroosiin «Maksakirroosi»2. Nämä vaikutukset eivät johdu kofeiinista, vaan muista kahvin sisältämistä aineista, mahdollisesti fenolihapoista tai diterpeeneistä.

Suuremman kofeiinipitoisuuden vuoksi kahvi aiheuttaa enemmän lieviä haittavaikutuksia, kuten sydämentykytystä, vatsavaivoja ja unettomuutta. Vakavien haittojen aiheuttajana kahvi ei näytä pahemmalta kuin kilpailijansakaan. Sekä teessä että kahvissa on fenoliyhdisteitä, jotka heikentävät rautayhdisteiden hyväksikäyttöä ravinnosta. Rautaa tarvitsevien nuorten naisten ei kannatakaan käyttää kahvia tai teetä ruokajuomana.

On tärkeää tiedostaa, että kahvi, tee ja kaakao ovat haitattomia nautintoaineita, jotka eivät ole pelkkää vettä vaan juomia, joissa on mielenkiintoisia ravintoaineita. Niiden vaikutukset voivat joissakin suhteissa olla terveydelle edullisiakin, joskin näiden tarkempi selvittely vaatii vielä jatkotutkimuksia.