Etusivu » CRP (P-CRP)

CRP (P-CRP)

Laboratoriotutkimusten tulkinta
17.2.2021
yleislääketieteen erikoislääkäri Satu Tunturi

P-CRP viitearvo (HUSLAB), ks Viitearvojen tulkinta1

  • Alle 4 mg/l (milligrammaa litrassa)
  • Pikatesti P-CRP-0:n normaali tulos ilmoitetaan yleensä alle 10

CRP on lyhenne termistä C-reaktiivinen proteiini. CRP on maksasolujen tuottama valkuaisaine, jonka määrä suurenee huomattavasti monenlaisissa tulehduksissa ja kudosvaurioissa, kuten sydäninfarktissa, keukokuumeessa tai nivelreuman aktivoituessa. CRP:n määrä kasvaa jo 6–12 tunnissa tulehduksen alusta, mikä tekee sen käyttökelpoiseksi tulehduskokeeksi.

Flunssa2 voidaan yleensä todeta pelkkien oireiden perusteella. CRP:n määrityksestä on hyötyä, silloin, kun pelkän lääkärin tai hoitajan vastaanotolla suorittaman tutkimuksen perusteella ei pystytä erottamaan, aiheuttaako taudin virus vai bakteeri.

CRP-arvo suurenee herkästi bakteerien aiheuttamissa tulehduksissa, mutta virustaudeissa yleensä vain vähän, korkeintaan muutamaan kymmeneen. CRP suurenee bakteeri-infektioissa usein arvoon 100 tai yli. Suurimmat arvot todetaan verenmyrkytyksissä eli tiloissa, joissa bakteeria löytyy verestä. Virustulehduksia ei yleensä tarvitse hoitaa lääkkeillä, mutta suuressa osassa bakteeritulehduksia antibioottihoito on hyödyllistä ja tarpeen.

CRP on käyttökelpoinen myös bakteeritulehduksen antibioottihoidon tehon mittarina. Kun arvo lähtee pienenemään, tiedetään, että lääkitys tehoaa. Potilaan voinnin koheneminen on kuitenkin tärkein mittari.

CRP-arvoa käytetään myös leikkausten jälkeisten komplikaatioiden seurantaan. Isot leikkaukset itsessään, esimerkiksi polven tai lonkan tekonivelleikaus, nostavat hetkellisesti CRP-arvoa.

Valitettavasti CRP ei ole kaikissa tilanteissa käyttökelpoinen bakteeri- ja virustulehdusten erottajana. Tällaisia ovat mm. pienelle alueelle rajoittuneet tulehdukset, kuten välikorvan tulehdus ja virtsarakon tulehdus. Laskon tapaan CRP-arvo voi hieman suurentua monissa epämääräisissä tilanteissa ilman, että kyseessä on hoitoa vaativa sairaus.