Etusivu » Tyroksiini, vapaa ( P-T4-V)

Tyroksiini, vapaa (P-T4-V)

Laboratoriotutkimusten tulkinta
1.7.2016
Seija Eskelinen

Kilpirauhanen on kaulan alaosassa sijaitseva, noin 20 grammaa painava parillinen elin. Sen tehtävänä on tuottaa tyroksiinihormonia, joka on välttämätön aineenvaihdunnan säätelyssä. Tyroksiinin mittaamisella saadaan tietoa kilpirauhasen toiminnasta.

Lyhenteessä T4-V kirjain T tarkoittaa tyroksiinia. Numero 4 viittaa siihen, että tyroksiinimolekyylissä on neljä jodimolekyyliä. V tulee sanasta "vapaa". Suurin osa tyroksiinista kiertää veressä proteiiniin (kantajavalkuaisaineeseen) sitoutuneena, vain pieni osa on vapaana. Ainoastaan vapaa tyroksiini pystyy hoitamaan hormonin tehtäviä. Mittaamalla vapaata tyroksiinia saadaan kuva toimivan hormonin määrästä.

Kilpirauhasen liikatoiminnassa (hypertyreoosi) tyroksiinin määrä veressä on suurentunut «Kilpirauhasen liikatoiminta (hypertyreoosi)»2 ja kilpirauhasen vajaatoiminnassa (hypotyreoosi) pienentynyt «Kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi)»3. T4-V-tutkimuksen ohella kilpirauhasen toiminnan tutkimiseen käytetään tyreotropiinin (TSH) mittausta, joka on nopeammin toimintahäiriöissä reagoiva kuin tyroksiini «Tyreotropiini ( P-TSH)»4.