Etusivu » Suun terveyden yhteys pitkäaikaissairauksiin

Suun terveyden yhteys pitkäaikaissairauksiin

Terve suu
19.12.2019
Sisko Honkala

Suussa on sekä määrältään että lajistoltaan hyvin runsas mikrobikasvusto. Jos mikrobien kesken vallitsee tasapaino, ne eivät yleensä aiheuta kantajalleen ongelmia; päinvastoin, niillä on erittäin tärkeitä suojaavia tehtäviä (ks. «Suun mikrobit»1). Suussa elää kuitenkin myös taudinaiheuttajia, jotka voivat päästä verenkiertoon hoitamattomien suun limakalvohaavaumien tai hampaiden tulehduspesäkkeiden kautta. Useisiin pitkäaikaissairauksiin liittyy suun limakalvomuutoksia (taulukko «Sairauksia, joihin saattaa liittyä limakalvomuutoksia suussa.»1).

Mitä heikkokuntoisempi henkilö on ja mitä enemmän suussa on tulehduksen leviämisen mahdollistavia vaurioita tai sairauksia, sitä vaarallisempia voivat olla terveelle ihmiselle jopa kaikkein harmittomimmat suun mikrobit. Elimistön yleisen vastustuskyvyn heiketessä voivat suuperäiset tulehdukset muodostua huomattavaksi uhkaksi perusterveydelle.

Jos suun limakalvolla havaitaan poikkeavia pitkäkestoisia muutoksia, on syytä varata aika hammaslääkärille.

Suun tulehduksien ja pitkäaikaissairauksien yhteys

Monien pitkäaikaissairauksien hoidon onnistumiseksi suun ja hampaiden tulehdusten ehkäisy ja oireiden hoito on tärkeää. Tällaisia sairauksia ja komplikaatioita ovat muun muassa valtimonkovettumatauti, sydäninfarkti, aivoinfarkti, diabetes, sydänpussitulehdus, munuaiskeräsen tulehdus, keuhkoastma, keuhkokuume, MS-tauti, nivel- ja selkärankareuma, tekoniveltulehdukset sekä osteoradionekroosi (sädehoidon aiheuttama pehmyt- ja kovakudoksen tuhoutuminen).

Suun tulehduksista pitkäaikaissairauksien kulkuun voivat vaikuttaa ientulehdus, hampaiden kiinnityskudoksia tuhoava ja syviä ientaskuja muodostava kiinnityskudostulehdus (ks. «Hampaan kiinnityskudostulehdus (parodontiitti)»2), hammasytimen tulehdus eli parodontiitti (ks. «Karies (hampaan reikiintyminen)»3), märkäpesäke hampaan juuren kärjessä (kuva «Hampaan viereen muodostunut märkäpaise»1) tai hammasluussa, hammasluun tulehdus, suun limakalvojen haavaumat ja sairaudet, sienitulehdukset (ks. «Suun sienitulehdukset»4), sopimattomien proteesien aiheuttamat pitkälliset haavaumat sekä puhkeamattomien tai osittain puhjenneiden hampaiden ympäryskudoksen tulehdukset (ks. «Perikoroniitti (viisaudenhampaisiin liittyvä ientulehdus)»5).

Artikkeleissa «Diabetes ja suun terveys»6«Sukupuolitaudit ja suun terveys»7 käsitellään tarkemmin eri sairauksien ja suun terveyden välistä yhteyttä.

Taulukko 1. Sairauksia, joihin saattaa liittyä limakalvomuutoksia suussa.
SairausryhmäDiagnoosiLimakalvomuutos
IhosairaudetLichen ruber planus (punajäkälä) (ks. «Punajäkälä»8)Näppylät, laikut (kuva « Punajäkälän aiheuttama suun limakalvomuutos»1), rakkulat, pinnalliset haavat, verkkomainen tai surkastunut muutos
Erythema multiformeRakkulat
Pemfigoidi, pemfigusNesteen täyttämät rakkulat
Epidermolysis bullosaLimarakkulat
Hemorraginen angina bullosaRakkulat
Dermatitis herpetiformisHaavaumat
Lupus erythematosus (punahukka)Pyöreähkö punainen alue, joskus haavainen, jota ympäröivät säteittäisesti ohuet valkoiset juosteet (kuva « Punahukan ilmenemismuodot iholla ja suussa»2)
Ruoansulatuskanavan sairaudetRefluksitauti
(ks. «Refluksitauti ja suun terveys»9)
Haavaumat
Anoreksia, bulimia
(ks. «Syömishäiriöt ja suun terveys»10)
Kuivuminen
Crohnin tauti
(ks. «Crohnin tauti ja suun terveys»11)
Huulten turvotus, limakalvojen "nupukivimäinen" liikakasvu, ientulehdus, uusiutuvat aftat
Ulseratiivinen koliittiUusiutuvat aftat (ks. «Aftat»12, kuva «Afta alahuulen sisäpinnalla»2)
Keliakia
(ks. «Keliakia ja suun terveys»13)
Uusiutuvat aftat, suupielen haavaumat, ientulehdus
VerisairaudetAnemiat
(ks. «Anemia ja suun terveys»14)
Aftamaiset haavaumat, ientulehdus
TrombosytopeniaHaavaumat
NeutropeniaHaavaumat
Leukemia
(ks. «Leukemia ja suun terveys»15)
Haavaumat, ienverenvuoto
SidekudossairaudetNivelreuma ja Sjögrenin oireyhtymä
(ks. «Reuma ja suun terveys»16 ja «Sjögrenin oireyhtymä ja suun kuivuus»17)
Kuivuminen
SklerodermaHaavaumat
Reaktiivinen artriitti (Reiterin tauti)Haavaumat
Addisonin tautiVärimuutokset
Diabetes
(ks. «Diabetes ja suun terveys»6 ja «Diabetesta sairastavan henkilön suunhoito-ohjeet»18)
Kuivuminen
VirussairaudetHerpes-virusinfektioKivuliaat rakkulat ienalueella ja muualla suun limakalvolla (kuva « Herpesviruksen aiheuttamia suumuutoksia»3)
Herpes zoster -virusinfektio (vyöruusu)Kivuliaat rakkulat kehon keskiviivan yhdellä puolella (lukuun ottamatta suulakea)
MononukleoosiPeitteinen nielurisatulehdus, verenpurkaumat kovan ja pehmeän suulaen raja-alueilla
Papillooma-virusinfektio (ks. «Sukupuolitaudit ja suun terveys»7)Nystymäinen liikakasvu, vaalea litteä limakalvon paksuuntuma
HIV-infektio
(ks. «Sukupuolitaudit ja suun terveys»7)
Aftat, herpes, karvainen leukoplakia, Kaposin sarkooma
Kuva 1.

Punajäkälän aiheuttama suun limakalvomuutos. Punajäkälä esiintyy tavallisimmin poskien limakalvoilla useissa kohdissa, molemmin puolin. Väriltään muutos voi olla lichenoidimainen, valkoinen (kuten kuvassa), punainen tai punavalkoinen. Kuva: Asko Kuusilehto.

Kuva 2.

Punahukan ilmenemismuodot iholla ja suussa. Lupus erythematosus discoides eli punahukka voi aiheuttaa muutoksia sekä kasvojen iholla että suun limakalvoilla. Tyypillinen ihomuutos nähdään vasemman puoleisessa kuvassa punoituksena kasvojen takaosassa ja oikean puoleisessa kuvassa posken limakalvolla. Kuvat: Asko Kuusilehto.

Kuva 3.

Herpesviruksen aiheuttamia suumuutoksia. Yläkuvassa herpesviruksen aiheuttamia rakkuloita suun limakalvolla. Alakuvassa herpekselle tyypilliset tummanpunaiset turvonneet ikenet. Kuvat: Asko Kuusilehto.