Valitun teoksen tietoja ei löytynyt! Etusivu » Kahvi turvallista raskauden aikana

Kahvi turvallista raskauden aikana

08.08.2012
Uutispalvelu Duodecim

Raskaana olevat äidit voivat juoda kahvia pelkäämättä aiheuttavansa lapselleen terveyshaittoja, tuore hollantilaistutkimus vahvistaa.

Tutkimuksessa selvitettiin erityisesti raskaudenaikaisen kofeiinialtistuksen ja käytösvaikeuksien yhteyksiä. Tulosten perusteella tällaisia ei ole, sillä äidin raskaudenaikainen kahvin ja kofeiinin saanti eivät vaikuttaneet lainkaan lasten käytöshäiriöiden, tunne-elämän vaikeuksien tai tarkkaavaisuushäiriöiden riskiin.

Kahvi ja kofeiini eivät myöskään vaikuttaneet lasten syntymäpainoon, mikä on havaittu myös aiemmissa tutkimuksissa. Yhdessä aikaisempien tulosten kanssa hollantilaisten havainnot viittaavatkin siihen, ettei äidin raskaudenaikainen kahvittelu todennäköisesti haittaa lapsen kehitystä ainakaan, jos annokset eivät kasva poikkeuksellisen suuriksi.

Tutkimukseen osallistui 8 200 raskaana olevaa naista, joiden kahvin ja kofeiinin käyttö selvitettiin raskauden 16. viikolla. Lasten käytös- ja muita vaikeuksia arvioitiin lasten ollessa 5-vuotiaita. Arviot pyydettiin lasten vanhemmilta sekä opettajilta.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2012;130;e305-e313)
http://pediatrics.aappublications.org/content/130/2/e305.abstract