Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » Scopoderm

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Scopoderm

Markkinoija

GLAXOSMITHKLINE CONSUMER HEALTHCARE

Vaikuttava aine

skopolamiini

Käyttötarkoitus

Matkapahoinvoinnin ja merisairauden oireiden esto.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkettä ei suositella alle 10-vuotiaille.

Lääkkeen ottaminen

Pakkauksessa on yksityiskohtaiset ohjeet laastarin käyttöä varten. Laastari kiinnitetään korvan taakse 5-6 tuntia ennen matkan alkua tai edellisenä iltana. Yksi laastari tehoaa 72 tunnin ajan.

Kädet on pestävä aina laastarin käsittelyn jälkeen, ja varottava erityisesti silmien hieromista laastarin käsittelyn jälkeen. Iholle kiinnitetyn laastarin koskettelemista tulee välttää, koska siihen kohdistuva paine saattaa aiheuttaa lääkeaineen ulospursuamisen laastarin reunoilta.

Laastaria voidaan käyttää kylvyn ja suihkun aikana. Jos laastari irtoaa vahingossa, se on korvattava uudella. Laastarin kiinnityskohta on pestävä hoidon jälkeen. Käytetyt laastarit taitetaan kokoon ja hävitetään niin, etteivät lapset pääse niihin käsiksi.

Hoidon aikana ei pidä käyttää alkoholia.

Vaikutustapa

Lääke vaikuttaa keskushermostoon siten, että huimaus, pahoinvointi ja oksentelu estyvät tai vähenevät.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat suun kuivuminen, uneliaisuus, huimaus ja ohimenevä näöntarkkuuden heikkeneminen. Joskus voi esiintyä myös ihossa tai silmäluomissa ärsytystä. Voi heikentää ajokykyä.Laastari on poistettava heti, jos olo alkaa tuntua sekavalta tai tulee näköhäiriöitä.

Raskaus ja imetys

Käytetään raskauden tai imetyksen aikana vain erityistapauksissa.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C. 

Ulkonäkö

Litteä, pyöreä säiliölaastari, jonka halkaisija on 1,8 cm. Laastarin toinen puoli on kellanruskea, toinen hopeanvärinen ja sen päällä on suurempi kuusikulmainen, läpinäkyvä suojakalvo.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2