Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » Xigduo

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Xigduo

Markkinoija

ASTRAZENECA

Vaikuttava aine

dapagliflotsiini, metformiini

Käyttötarkoitus

Tyypin 2 diabetesta sairastavien aikuisten glukoositasapainon parantaminen ruokavaliohoidon ja liikunnan lisänä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä yksi tabletti kaksi kertaa vuorokaudessa.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään kokonaisena veden kera ruokailun yhteydessä vatsavaivojen välttämiseksi. Lääkityksen aikana ei tulisi käyttää alkoholia.

Vaikutustapa

Dapagliflotsiini ja metformiini kuuluvat suun kautta otettavien diabeteslääkkeiden ryhmään. Tyypin 2 diabeteksessa veren sokeripitoisuus nousee liian korkeaksi, koska haima ei tuota riittävästi insuliinia tai elimistö ei pysty käyttämään tuottamaansa insuliinia oikein. Dapagliflotsiini poistaa ylimääräisen sokerin elimistöstä virtsan kautta ja alentaa veressä olevan sokerin määrää. Metformiini vaikuttaa pääasiassa estämällä glukoosin tuotantoa maksassa.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat verensokerin lasku ja maha-suolikanavaoireet. Joskus voi esiintyä myös tulehduksia, makuhäiriöitä, huimausta, selkäkipua sekä virtsaamisvaivoja.

Verensokerin liiallinen lasku (hypoglykemia) voi aiheuttaa erilaisia oireita, kuten heikotusta, huimausta, lisääntynyttä hikoilua, nopeaa sydämen sykettä, muutoksia näkökyvyssä tai keskittymisvaikeuksia. Nämä oireet voivat heikentää ajokykyä ja koneiden käyttökykyä.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

5mg/850mg: Ruskea, kaksoiskupera, 9,5 x 20 mm:n kokoinen soikea kalvopäällysteinen tabletti, jonka toisella puolella on merkintä "5/850" ja toisella puolella merkintä "1067".5 mg/1000mg: Keltainen, kaksoiskupera, 10,5 x 21,5 mm:n kokoinen soikea kalvopäällysteinen tabletti, jonka toisella puolella on merkintä "5/1000" ja toisella puolella merkintä "1069".

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2