Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » Strattera

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Strattera

Markkinoija

LILLY

Vaikuttava aine

atomoksetiini

Käyttötarkoitus

Tarkkaavuus- ja ylivilkkaushäiriön (ADHD) hoito vähintään 6-vuotiailla lapsilla, nuorilla ja aikuisilla.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkettä ei saa käyttää alle 6-vuotiailla.

Lääkkeen ottaminen

Voidaan ottaa ruokailusta riippumatta. Kapseleita ei ole tarkoitus avata. Atomoksetiini on silmiä ärsyttävä aine. Joskus on käytön yhteydessä ilmennyt itsetuhoisuutta. Paino voi hoidon alkuvaiheessa laskea.

Vaikutustapa

Atomoksetiini vaikuttaa aivoissa, joissa se lisää noradrenaliini-nimisen välittäjäaineen määrää. Näin se vähentää rauhattomuutta ja parantaa lasten keskittymiskykyä. Lääkkeen vaikutus ilmenee asteittain 1–3 viikossa.

Haittavaikutukset

Yleisiä haittoja ovat vatsakivut, pahoinvointi, oksentelu, päänsärky, uneliaisuus ja ruokahalun väheneminen. Nämä ovat yleensä tilapäisiä ja menevät ohi hoidon jatkuessa. Joskus voi ilmetä huimausta, vetämättömyyttä, iho-oireita, sydämen tykytystä,virtsavaivoja, seksuaalihaittoja, ärtyisyyttä ja mielialan vaihtelua. Joillakin käyttäjillä on esiintynyt vihamielisyyttä tai itsetuhoisia ajatuksia.

Atomoksetiini voi harvoin aiheuttaa vakavan yliherkkyysreaktion, jolloin kasvot ja nielu turpoavat tai hengitys vaikeutuu. Tällöin pitää lopettaa lääkkeen käyttö ja ottaa välittömästi yhteys sairaalaan.Silmänpainetautia eli glaukoomaa sairastavat eivät saa käyttää atomoksetiinia.

Yhteisvaikutuksia voi olla muiden lääkkeiden kanssa. Yhteiskäytöstä kannattaa keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Jos lääke aiheuttaa väsymystä tai uneliaisuutta, autolla ajoa pitää välttää.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Strattera 10 mg kapselit ovat läpinäkymättömän valkoisia, noin 15,5-16,1 mm pitkiä ja niissä on mustalla elintarvikkeissa käytetyllä painovärillä merkintä ”Lilly 3227” ja ”10 mg”.

Strattera 18 mg kapselit ovat kullanvärisiä (yläosa) ja läpinäkymättömän valkoisia (runko-osa), noin 15,5-16,1 mm pitkiä ja niissä on mustalla elintarvikkeissa käytetyllä painovärillä merkintä ”Lilly 3238” ja ”18 mg”.

Strattera 25 mg kapselit ovat läpinäkymättömän sinisiä (yläosa) ja läpinäkymättömän valkoisia (runko-osa), noin 15,5-16,1 mm pitkiä ja niissä on mustalla elintarvikkeissa käytetyllä painovärillä merkintä ”Lilly 3228” ja ”25 mg”.

Strattera 40 mg kapselit ovat läpinäkymättömän sinisiä, noin 15,5-16,1 mm pitkiä ja niissä on mustalla elintarvikkeissa käytetyllä painovärillä merkintä ”Lilly 3229” ja ”40 mg”.

Strattera 60 mg kapselit ovat läpinäkymättömän sinisiä (yläosa) ja kullanvärisiä (runko-osa), noin 17,5-18,1 mm pitkiä ja niissä on mustalla elintarvikkeissa käytetyllä painovärillä merkintä ”Lilly 3239” ja ”60 mg”.

Strattera 80 mg kapselit ovat läpinäkymättömän ruskeita (yläosa) ja läpinäkymättömän valkoisia (runko-osa), noin 17,5-18,1 mm pitkiä ja niissä on mustalla elintarvikkeissa käytetyllä painovärillä merkintä "Lilly 3250" ja "80 mg".

Strattera 100 mg kapselit ovat läpinäkymättömän ruskeita, noin 19,2-19,8 mm pitkiä ja niissä on mustalla elintarvikkeissa käytetyllä painovärillä merkintä ”Lilly 3251” ja ”100 mg”.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2