Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » Temodal

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Temodal

Markkinoija

MSD

Vaikuttava aine

temotsolomidi

Käyttötarkoitus

Lääke on tarkoitettu lähinnä aivoissa esiintyvien pahanlaatuisten gliooma –kasvainten hoitoon muun hoidon jälkeen, jos oireet uusiutuvat tai etenevät. Valmistetta ei anneta alle 3-vuotiaille.

Annostus

Lääkäri määrää annostuksen.

Lääkkeen ottaminen

Kapseli otetaan tyhjään mahaan eli vähintään tunti ennen ateriaa. Se niellään kokonaisena vesilasillisen kera eikä sitä saa avata tai pureskella. Jos kapseli vahingoittuu, on vältettävä sisällä olevan jauheen joutumista iholle tai limakalvoille. Jos näin kuitenkin tapahtuu, huuhdotaan jauhe vedellä pois.

Vaikutustapa

Lääke hidastaa syöpäsolujen jakautumista ja estää siten kasvaimen leviämistä hermokudoksessa.

Haittavaikutukset

Tavallisimmin esiintyy pahoinvointia ja oksentelua, joiden välttämiseksi voidaan käyttää pahoinvointilääkkeitä. Jos oksentaa lääkeannoksen, ei samana päivänä saa ottaa uutta annosta. Ajokyky ja tarkkaavaisuus voivat heiketä valmisteen aiheuttaman väsymyksen vuoksi. Lääke voi vähentää verisolujen muodostumista. Muita mahdollisia haittavaikutuksia ovat mm. ummetus, päänsärky, ruokahaluttomuus, ripuli, ihottumat ja kuumeilu.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana. Lääkettä saanut miespotilas ei saa aiheuttaa naiselle raskautta hoidon aikana eikä puoleen vuoteen sen päättymisestä.

Säilytys

Kapselit huoneenlämmössä, alle +30 asteessa ja poissa lasten ulottuvilta. Infuusiokuiva-aine jääkaapissa +2-+8 asteessa.

Ulkonäkö

20 mg: Läpinäkymätön, valkoinen runko-osa sekä läpinäkymätön keltainen kansiosa ja ne on merkitty mustalla merkintämusteella. Kansiosaan on painettu merkintä "Temodal". Runko-osaan on painettu merkinät "20 mg", Schering-Plough'n logo ja kaksi raitaa. 100 m: Läpinäkymätön, valkoinen runko-osa sekä läpinäkymätön vaaleanpunainen kansiosa ja ne on merkitty mustalla merkintämusteella. Kansiosaan on painettu merkintä "Temodal". Runko-osaan on painettu merkinät "100 mg", Schering-Plough'n logo ja kaksi raitaa.Infuusiokuiva-aine: Valkoinen jauhe.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2