Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » Simponi

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Simponi

Markkinoija

MSD

Vaikuttava aine

golimumabi

Käyttötarkoitus

Aikuisten nivelreuman, nivelpsoriaasin, vaikean selkärankareuman ja haavaisen paksusuolitulehduksen hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä annetaan yksi lääkeannos kerran kuukaudessa, aina samana päivänä kuukaudesta. Haavaisen paksusuolitulehduksen hoidon aloitus lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Lääkäri tai hoitaja pistää lääkkeen ihon alle. Hoitaja voi opettaa injektiokynän pistotekniikan myös potilaalle.

Jos unohdat ottaa Simponia suunniteltuna päivänä, pistä unohtunut annos niin pian kuin muistat. Älä ota kaksinkertaista annosta korvataksesi unohtamasi kerta-annoksen. Tarkat ohjeet seuraavan annoksen ottamisesta kerrotaan pakkausselosteesta.

Jos harkitset Simponin käytön lopettamista, keskustele ensin lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Vaikutustapa

Tuumori- eli kasvainnekroositekijä (TNF) -nimisen valkuaisaineen määrä on lisääntynyt reumasairauksissa, joissa se mm. ylläpitää niveltulehduksia. Ns.TNF-estäjiin kuuluva golimumabi kiinnittyy erääseen kasvainnekroositekijään (TNF-alfa) ja estää sen haitallisia vaikutuksia. Näin niveltulehdukset rauhoittuvat ja fyysinen toimintakyky paranee. Vaikutus ilmenee 3-4 kuukauden kuluessa.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat ylähengitystietulehdukset, kurkkukipu tai äänen käheys sekä nenän vuotaminen. Joskus voi esiintyä myös huimauksen tunnetta, päänsärkyä, pinnallisia sienitulehduksia, bakteeritulehduksia, allergisia reaktioita, mahavaivoja, hengitystietulehduksia, yskänrokkoa, verenpaineen kohoamista, heikkouden tunnetta, märkäpesäke, kaljuuntumista, ihotulehdusta, epämukavaa tunnetta rinnassa, tuntoharha tai pistokohdan paikallisreaktioita.Kerro heti lääkärillesi, jos sinulle ilmaantuu allergiseen reaktioon, tulehdukseen tai muuhun sairaudentilaan viittaavia oireita.Kerro lääkärillesi, jos olet menossa johonkin leikkaukseen tai hammastoimenpiteeseen tai suunnittelet ottavasi rokotusta. Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä ja luontaistuotteista tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden ja imetyksen aikana. Hedelmällisessä iässä olevien naisten pitää käyttää luotettavaa raskauden ehkäisyä hoidon aikana ja vähintään 6 kuukautta viimeisen lääkeannoksen jälkeen. Ennen imetyksen aloitusta viimeisestä lääkeannoksestasi on täytynyt kulua vähintään 6 kuukautta.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (2 °C–8 °C). Ei saa jäätyä. Pidä esitäytetty kynä/ruisku ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Liuos on kirkas tai hieman opaalinhohtoinen, väritön tai vaaleankeltainen.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2