Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » Ketalar

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Ketalar

Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

ketamiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään anestesian eli nukahtamisen aikaansaamiseen sekä sen ylläpitämiseen toimenpiteissä ja leikkauksissa. Sitä voidaan myös käyttää lisälääkkeenä alueellisessa puuduttamisessa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Lääkäri antaa lääkkeen suoneen tai lihakseen. Lääkkeen antohetkellä ei saa olla alkoholin vaikutuksen alaisena ja alkoholia ei saa nauttia seuraavan vuorokauden aikana.

Ketamiini heikentää reaktiokykyä, minkä vuoksi autolla ajoa ja koneiden käyttöä on vältettävä ainakin yhden vuorokauden ajan lääkityksen jälkeen. Polikliinisen eli samana päivänä tehdyn anestesian jälkeiselle kotimatkalle tulee ottaa saattaja mukaan.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä ja luontaistuotteista tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Vaikutustapa

Ketamiini vaikuttaa keskushermostossa. Se aikaansaa nukahtamisen ja estää kipua.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat aistiharhat, epänormaalit unet ja käyttäytyminen, painajaiset, sekavuus, kiihtyneisyys, kaksoiskuvien näkeminen, pahoinvointi, oksentelu, ihottuma, ihon punoitus, sydämen sykkeen ja hengityksen nopeutuminen.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Ulkopakkauksessa, valolta suojassa.

Ulkonäkö

Kirkas väritön neste.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2