Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » Mindiab

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Mindiab

Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

glipitsidi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään aikuisiän sokeritaudin eli tyypin 2 diabeteksen hoitoon. Se kuuluu ns. sulfonyyliureoiden (sulfonyyli-ureoiden) lääkeryhmään. Sitä voidaan käyttää myös yhdessä muiden diabeteslääkkeiden kanssa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annostus vaihtelee riippuen sairauden vaikeusasteesta, muusta mahdollisesta lääkityksestä sekä erityisesti siitä, miten tunnollisesti potilas noudattaa hoitoon liittyvää ruokavaliota ja muita välttämättömiä elämäntapaohjeita.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään runsaan nesteen kera noin puoli tuntia ennen aamiaista tai lounasta.

Vaikutustapa

Lääke alentaa veren kohonnutta sokeripitoisuutta pääasiassa tehostamalla insuliinin erittymistä haimasta. Lääkettä aletaan käyttää ruokavaliohoidon tukena, kun pelkkä dieetti ei riitä korjaamaan sokeritasapainoa. Ruokavaliota tulee noudattaa tiukasti vielä lääkityksen alettuakin. Kaikkien suun kautta otettavien diabeteslääkkeiden verensokeria alentava vaikutus vähenee ajan myötä. Heikentyneestä tehosta tulee kertoa lääkärille.

Haittavaikutukset

Lääke aiheuttaa haittavaikutuksia suhteellisen harvoin. Joillekin käyttäjille on ilmaantunut mm. pahoinvointia, oksentelua tai painon tunnetta vatsassa. Lääkkeestä voi saada myös mm. ihottumaa tai päänsärkyä, jotka tavallisesti lievittyvät tai poistuvat hoidon jatkuessa. Jos näin ei käy, on syytä ottaa yhteys lääkäriin. On monia muita lääkkeitä, jotka joko heikentävät tai vahvistavat Mindiabin tehoa. Sen käyttämisestä onkin aina hyvä muistuttaa lääkäriä, kun tämä on aikeissa määrätä jotakin lääkettä. Joissakin tilanteissa lääkitys voi alentaa verensokeria liikaa. Tällainen ilmenee mm. voimakkaana nälän tunteena, levottomuutena, päänsärkynä, hikoiluna ja huonovointisuutena. Tällaisiin tuntemuksiin kannattaa ottaa jotakin tosimakeaa, kuten sokeripaloja, rusinoita, hunajaa tai tuoremehua. Lääkäri kertoo tällaisista tilanteista tarkemmin.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttöä raskauden aikana vältetään, ja tarvittaessa voidaan siirtyä käyttämään insuliinia. Lääkkeen käyttämisestä myös imetyksen yhteydessä kannattaa neuvotella lääkärin kanssa.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

Valkoinen, pyöreä, kupera tabletti.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2