Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » Stalevo

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Stalevo

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

levodopa, karbidopa, entakaponi

Käyttötarkoitus

Parkinsonin taudin hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti otetaan kokonaisena nesteen kera joko tyhjään mahaan tai aterian yhteydessä.

Joillakin potilailla tablettien imeytyminen voi heikentyä, jos tabletit otetaan proteiinipitoisen aterian yhteydessä. Proteiinipitoista ruokaa on esimerkiksi liha, kala, maitotuotteet, siemenet ja pähkinät. Lääke voi vaikeuttaa raudan imeytymistä. Tämän takia Stalevo-tablettien ja rautavalmisteiden välillä pitää olla ainakin 2-3 tunnia.

Vaikutustapa

Parkinsonin taudissa aivoista häviää soluja, jotka tuottavat dopamiinia. Levodopa on dopamiinin esiaste, joka muuttuu elimistössä dopamiiniksi ja lievittää näin Parkinsonin taudin oireita. Karbidopa ja entakaponi lisäävät molemmat levodopan määrää aivoissa ja tehostavat sen vaikutusta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat pahoinvointi, oksentelu ripuli, erilaiset lihasten ja nivelten kivut ja rintakipu. Joskus voi myös esiintyä iho-oireita, ahdistuneisuutta ja mielialan vaihteluita, sekavuutta, sydänongelmia, hengenahdistusta, liike- ja näköhäiriöitä, vatsavaivoja sekä virtsatieinfektioita. Lääke voi myös värjätä virtsan punaruskeaksi, mikä on vaaratonta.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

50 mg/12,5 mg/200 mg tabl.: ruskehtavan tai harmahtavan punainen, pyöreä, kupera tabletti, jonka toisella puolella on merkintä "LCE 50"

75 mg/18,75 mg/200 mg tabl.: vaaleanruskehtavan punainen, soikea tabletti, jonka toisella puolella on merkintä 'LCE 75'

100 mg/25 mg/200 mg tabl.: ruskehtavan tai harmahtavan punainen, soikea tabletti, jonka toisella puolella on merkintä "LCE 100"

125 mg/31,25 mg/200 mg tabl.: vaaleanruskehtavan punainen, soikea tabletti, jonka toisella puolella on merkintä "LCE 125"

150 mg/37,5 mg/200 mg tabl: ruskehtavan tai harmahtavan punainen, pitkänomaisen soikea tabletti, jonka toisella puolella on merkintä "LCE 150"

175 mg/43,75 mg/200 mg tabl.: vaaleanruskehtavan punainen, soikea tabletti, jonka toisella puolella on merkintä "LCE 175"

200 mg/50 mg/200 mg tabl.: tumma ruskehtavan punainen, soikea tabletti, jonka toisella puolella on merkintä "LCE 200".

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2