Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » Solomet, Solomet Depot

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Solomet, Solomet Depot

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

prednisoloni

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään mm. nivelreuman, selkärankareuman sekä eräiden muiden reumaattisten ja sidekudossairauksien oireiden lievitykseen. Se tehoaa myös vaikeisiin astmaoireisiin, hankaliin ihottumiin, verisolujen muodostumisen häiriöihin, joihinkin syöpäkasvaimiin ja niiden hoidon yhteydessä esiintyvään pahoinvointiin, sekä munuaissairauksiin ja erityistilanteessa alentamaan aivojen liian korkeaa painetta.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annoksen suuruuteen ja lääkityksen kestoon vaikuttavat mm. sairauden laatu ja vaikeusaste, potilaan ikä sekä haittavaikutusten ilmaantuminen. Yleensä vältetään pitkään jatkuvaa yhtäjaksoista lääkitystä ja sellaiseen jouduttaessa pyritään käyttämään pienintä tehoavaa annostusta. Pitkäaikaishoitoa ei pidä omin päin keskeyttää äkillisesti, vaan annosta pienennetään vähitellen, jotta elimistö ehtisi tottua muuttuvaan hormonitasapainoon.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään mieluimmin aterian yhteydessä nesteen kera. Ruiskeliuoksena annettavat lääkemuodot pistää tavallisimmin lääkäri.

Vaikutustapa

Lääke lievittää erilaisia yliherkkyys- eli allergiaoireita. Se osallistuu myös monin tavoin elimistön puolustusjärjestelmän toimintaan ja vähentää tulehdusoireita, kun niitä ei aiheuta bakteeri tai muu eliö.

Haittavaikutukset

Koska lääke vaikuttaa varsin laajasti elimistön toimintoihin, voi sillä olla monenlaisia haittavaikutuksiakin. Tavanomaisessa, lyhytaikaisessa käytössä sekä pitkäaikaisessa pienten annosten käytössä haittavaikutukset ovat kuitenkin yleensä vähäisiä. Pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa mm. kasvojen pyöristymistä, ihon ohenemista, haavojen paranemisen hitautta, lihasheikkoutta, luuston haurastumista, mielentilan muutoksia, mahahaavaa sekä silmän- tai verenpaineen kohoamista. Lääke voi myös häiritä aineenvaihduntaa tai veren sokeritasapainoa sekä vaikuttaa veren hyytymisnopeuteen. Kaikkien muiden lääkkeiden samanaikaisesta käytöstä on syytä sopia lääkärin kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttämisestä raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä on syytä neuvotella lääkärin kanssa.

Säilytys

Tabl: Alle 25 °C.Depotinj. ja injektio-/infuusiokuiva-aine: Huoneenlämmössä (15-25 °C) alkuperäispakkauksessa, koska valmiste on herkkä valolle. Ei saa jäätyä.

Ulkonäkö

4 mg tabl: Valkoinen tai melkein valkoinen, tasainen, reunallinen, jako-uurteellinen tabletti, halkaisija 6,9‑7,3 mm. 16 mg tabl: Valkoinen tai melkein valkoinen, tasainen, reunallinen, jako-uurteellinen tabletti, halkaisija 8,9-9,3 mm, koodi ORN 346.Depot 40 mg/ml injektioneste: valkoinen liete.Injektio-/infuusiokuiva-aine: valkoinen tai hieman kellertävä jauhe.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2