Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » Venlafaxin Orion

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Venlafaxin Orion

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

venlafaksiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään masennuksen eli depression hoitoon ja ehkäisemään masennuksen uusiutumista.

Lisäksi lääkettä käytetään paniikki- ja ahdistuneisuushäiriön hoitoon sekä lievittämään sosiaalisten tilanteiden pelkoa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Masennuksen lääkehoito kestää tavallisesti useita kuukausia. Usein lääkettä jatketaan, vaikka masennusoireet ovat jo hävinneet. Näin pyritään estämään masennuksen uusiutuminen.

Venlafaksiinihoitoa ei saa keskeyttää äkillisesti, koska tästä saattaa seurata vieroitusoireita. Lääke lopetetaan lääkärin ohjeen mukaan pienentäen annosta yleensä parin viikon aikana.

Lääke on tarkoitettu aikuisille.

Lääkkeen ottaminen

Depotkapselit niellään kokonaisina nesteen kera aterian yhteydessä samaan aikaan päivittäin.Kapseleita ei saa jakaa, murskata, pureskella eikä liuottaa nesteeseen.

Vaikutustapa

Venlafaksiini kuuluu selektiivisiin noradrenaliinin ja serotoniinin takaisinoton estäjiin. Se lisää näiden välittäjäaineiden määrää ja vaikutuksia siten, että masentuneen mieliala kohoaa tai paniikki ja ahdistuneisuus lievittyy. Vaikutus ilmaantuu tavallisesti vasta 2-4 viikon kuluttua lääkkeen aloittamisesta.

Haittavaikutukset

Haittavaikutukset liittyvät yleensä lääkehoidon alkuun ja useissa tapauksissa lievittyvät parin viikon kuluessa hoidon jatkuessa. Yleisiä haittoja ovat pahoinvointi, päänsärky ja hikoilu. Venlafaksiini voi myös aiheuttaa miehillä siemensyöksyn viivästymistä. Lääke saattaa kuivattaa suuta ja lisätä karieksen riskiä, mitä voidaan ehkäistä hoitamalla hyvin hampaita.

Lääkehoidon alkuvaiheessa masennukseen liittyvät itsetuhoiset ajatukset voivat lisääntyä. Tästä on hyvä kertoa jollekin sukulaiselle tai ystävälle, jotta tämä voi huomioida jos lääkkeenkäyttäjän masennus tai ahdistuneisuus tuntuu pahenevan.

Venlafaksiinilla voi olla yhteisvaikutuksia joidenkin lääkkeiden ja mäkikuismaa tai tryptofaania sisältävien luontaistuotteiden kanssa. Muiden samanaikaisten lääkkeiden käytöstä kannattaa keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Alkoholin käyttöä ei yleensä suositella lääkkeen käytön aikana, vaikka venlafaksiini ei merkittävästi voimista alkoholin keskushermostoa lamaavaa vaikutusta.

Lääke saattaa heikentää tarkkaavaisuutta liikenteessä ainakin tilapäisesti.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käytöstä raskauden ja imetyksen aikana tulee neuvotella lääkärin kanssa.

Säilytys

Huoneenlämmössä.

Ulkonäkö

37,5 mg: Vaaleanharmaa ja persikanvärinen läpikuultamaton, kova liivatekapseli, jonka ylä- ja alaosaa ympäröi leveä ja kapea punainen raita. Kapselin sisällä on 3 pientä, päällystettyä tablettia, jotka ovat valkoisia tai luonnonvalkoisia, pyöreitä ja kaksoiskuperia. 75 mg: Persikanvärinen läpikuultamaton kova liivatekapseli, jonka ylä- ja alaosaa ympäröi leveä ja kapea punainen raita. Kapselin sisällä on 6 pientä, päällystettyä tablettia, jotka ovat valkoisia tai luonnonvalkoisia, pyöreitä ja kaksoiskuperia. 150 mg: Tummanoranssi läpikuultamaton kova liivatekapseli, jonka ylä- ja alaosaa ympäröi leveä ja kapea valkoinen raita. Kapselin sisällä on 12 pientä, päällystettyä tablettia, jotka ovat valkoisia tai luonnonvalkoisia, pyöreitä ja kaksoiskuperia.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2