Valitun teoksen tietoja ei löytynyt! Etusivu » Päivän puheenaihe: Onko suomalaisia lepakoita syytä pelätä?

Päivän puheenaihe: Onko suomalaisia lepakoita syytä pelätä?

06.11.2014

infektiosairauksien erikoislääkäri Jukka Lumio

Helsingin Sanomissa oli 5.11.2014 uutinen, joka oli otsikoitu ”Suomalaisista lepakoista löytyi vaarallinen bakteeri”. Mitä on tämän uutisen takana? Maailmassa on 1 100 lepakkolajia. Niistä vain 13 on tavattu Suomessa. Ne kaikki saavat ravintonsa hyönteisistä. Ihmistä vastaan ne voivat puolustautua puremalla, mutta vain jos niitä ahdistetaan.

Turkulaiset tutkijat löysivät hiljan yllätyksekseen neljän vesisiipan (Myotis daubentonii ja M. mystacinus) ja yhden pohjanlepakon (Eptesicus nilssonii) ulosteista muiden bakteerien joukosta ja verestä Bartonella mayotimonensis bakteereita. Bartonella-sukuun kuuluvia bakteerilajeja tunnetaan runsaat 30 ja osa niistä on löydetty myös ihmisen infektioista. Niiden aiheuttamat infektiot eivät ole erityisen yleisiä missään, ja Suomessa on todettu vain yksi taudin tapaus vakavasti sairaalla leukemiapotilaalla (Bartonella grahamii). Nyt lepakoista löydetty bakteeri on nimeltään B. mayotimonensis. Tieteellisen kirjaston 1,3 miljoonan infektioartikkelin joukossa on yksi tätä bakteeria koskeva tapausselostus: 59-vuotiaan miehen sydänläppätulehdus Yhdysvalloissa 6 vuotta sitten.

Aiempi herännyt uhka on ollut lepakoiden levittämä vesikauhu (rabies), jota on esiintynyt esimerkiksi Yhdysvalloissa. Lepakkolajit ovat siellä tosin aivan toiset kuin Suomessa. Suomi on pitkään ollut WHO:n rabiesvapaiden maiden listalla. Yllättäen vuonna 1986 keskieurooppalainen lepakkotutkija kuoli vesikauhuun Suomessa. Lepakko oli purrut häntä Suomessa puolitoista kuukautta aiemmin, mikä sopi taudin itämisaikaan. Ei ollut kuitenkaan varmaa, oliko tartunta saatu suomalaisesta vai keskieurooppalaisesta lepakosta. Lepakoiden rabieksen tutkimista on jatkettu Suomessa siitä asti. Tutkittuja on useita satoja. Vuonna 2009 tämä virus löytyi yhdestä vesisiipasta. Ihmisillä ei Suomessa ole ollut yhtään vesikauhutapausta nyt jo 30 vuoteen, ei Suomesta eikä ulkomailta saatua, ei lepakoista eikä muista eläimistä.

Sanomalehden otsikko oli periaatteessa oikeassa. Mutta jos se herätti lepakkopelon, vaikutus oli väärä. Lemmikkikissat ja -koiratkin ovat paljon suurempi vakavan infektion riski kuin lepakot, vaikka ne purisivat tai raapisivat vain leikin yhteydessä.

Lähteitä

Lin EY, Tsigrelis C ym. Candidatus Bartonella mayotimonensis and endocarditis. Emerg Infect Dis. 2010;16:500-3.

Lumio J, Hillbom M, Roine R, Ketonen L, ym. Human rabies of bat origin in Europe. Lancet 1986;15:378.

Oksi J, Rantala S, Kilpinen S, Silvennoinen R, Vornanen M, Veikkolainen V, Eerola E, Pulliainen AT. Cat scratch disease caused by Bartonella grahamii in an immunocompromised patient. J Clin Microbiol. 2013;51:2781-4.

Veikkolainen V, Vesterinen EJ, Lilley TM, Pulliainen AT. Bats as reservoir hosts of human bacterial pathogen, Bartonella mayotimonensis. Emerg Infect Dis. 2014;20:960-7.