Foolihapon puutos on yksi yleisimmistä vitamiinipuutoksista, johon liittyy erilaisia neuropsykiatrisia oireita. Vastaavasti B12-vitamiinin puutoksen yhteydessä ilmenee yhtä lailla masennusta ja muita neuropsykiatrisia oireita. Foolihappoa ja B12- vitamiinia tarvitaan S-adenosyylimetioniinin synteesiin, joka on keskeisessä asemassa monien välittäjäaineiden ja solukalvojen proteiinien ja fosfolipidien metylaatiossa.

Joidenkin tutkimusten mukaan jopa kolmannes depressioista kärsivistä potilaista kärsii folaatin puutoksesta. Foolihapon (0,5 mg/vrk) tai sen esiaste leukovoriinin on osoitettu lisäävän SSRI-lääkkeiden antidepressiivistä tehoa lääkehoidolle muuten resistenttien depressiopotilaiden hoidossa. Plasman B12-vitamiinitason alhaisuus liittyi suomalaisessa tutkimuksessa depressioiden keskimääräistä huonompaan hoitovasteeseen.

Foolihapon tavallinen annos antidepressiivien lisälääkkeenä on 0,5 mg/vrk. Yli 1 g:n annokset voivat vaikuttaa B12-vitamiinin pitoisuuteen ja aiheuttaa sen puutostilan. Suuret annokset folaattia voivat hidastaa epilepsialääkkeiden ja estrogeenien imeytymistä. Hyvin suurissa annoksissa folaatti on aiheuttanut pahoinvointia, ihoreaktioita ja kouristuksia.

Vaikea-asteisessa B12-vitamiinipuutoksessa B12-vitamiinia annetaan lihaksensisäisesti 1 mg 1–4 kertaa viikossa. Tavalliset oraaliset annokset ovat 1–2 mg/vrk. Ylisuuret annokset voivat aiheuttaa ihoreaktioita, kutinaa, polttavaa tunnetta ja muita tuntoelämyksiä.