Päämeridiaani tuli alun perin käyttöön laivaliikenteen tarpeiden takia. Päämeridiaani tarvittiin kiintopisteeksi, jonka perusteella merellä kulkevat laivat voisivat määrittää sijaintinsa päämeridiaanin mukaan laadituilla merikartoilla ja osaisivat sovittaa kulkunsa sovitun aikataulun mukaan. Päämeridiaani tarvittiin, ja tästä tarpeesta IMC-konferenssi oli yksimielinen, koska käytössä oli yli 11 alkumeridiaania, joiden mukaan laivaliikennettä paimennettiin. Tärkein niistä oli Greenwich, jonka mukaan piirrettyjen merikarttojen mukaan maailman merillä navigoi kaksi laivaa kolmesta. Laivat kuljettivat tuolloin matkustajat ja rahdin. Lentokoneita ei vielä ollut.

Konferenssiin edustajiksi nimetyt substanssiasiantuntijat olivat klikkiytyneet kolmeksi etupiiriksi: siellä olivat Laivat (viisi laivaston upseeria), Tähdet (neljä tähtitieteilijää) ja Junat (kolme rautateiden puolustajaa). Laivasto sai haluamansa, rautatiet jäivät rannalle. IMC-konferenssin päättämät asiat olivat kauaskantoisia ja vaikuttavat edelleen jokaisen arkipäivään. Tämän takia esitän siitä tapahtumat pähkinänkuoressa.

Aluksi konferenssi järjestäytyi ja Yhdysvaltojen valtiosihteeri, protokollan mukaan, ehdotti puheenjohtajaksi Ruotsin delegaation diplomaattista edustajaa. Tämä ehdotti, protokollan mukaan, puheenjohtajaksi isäntämaan Rodgersia. Sihteereiksi nimettiin Strachey (Britannia), Janssen (Ranska) ja Cruls (Brasilia) tässä järjestyksessä. Strachey oli sotilas, Janssen ja Cruls tiedemiehiä. Istumajärjestys sovittiin pysyväksi, joten jokaisella oli istuntosalissa nimikoitu tuolinsa.

IMC-konferenssin avainhenkilöt olivat Yhdysvaltojen Christopher Raymond Perry Rodgers, 64, ja Lewis Morris Rutherfurd, 67, Britannian Frederick John Owen Evans, 69, ja John Couch Adams, 65, sekä Ranskan Pierre Jules César Janssen, 60.

Rodgers oli laivaston upseeri, sisällissodan sankari, joka oli jäänyt eläkkeelle kolme vuotta aiemmin, ja johti puhetta. Rutherfurd muotoili ponnet äänestystä varten. Rutherfurd oli opiskellut lakia mutta omistautunut tähtitieteelle ja ottanut kehittämillään laitteilla aikansa upeimmat valokuvat kuusta. Evans oli laivaston upseeri, joka oli kerännyt kannuksensa Krimin sodan aikana navigoimalla brittilaivat Oolannin sodassa Ahvenanmaan saariston läpi. Evans ajoi laivaston asiaa ja piti sanoissaan maailman kaikkien merimiehien puolella. Adams, josta oli tullut Cambridgen tähtitornin johtaja Airyn jälkeen, oli kuuluisa Neptunuksen löytämisestä puhtaan matematiikan avulla. Adams oli luonnollisesti Greenwichin (Lontoon) tähtitornin ja meridiaanin puolustaja. Janssen, joka puolestaan oli Meudonin (Pariisin) tähtitornin johtaja ja kuuluisa löydettyään auringon värikehästä heliumin, oli opposition äänekkäin edustaja. Janssen vastusti Greenwichin tähtitornin valitsemista päämeridiaanin kiintopisteeksi.

— — —

Olet luvussa: Mitä kello on, kun ulkona on valoisaa?

Edellinen artikkeli: Nollapituuspiirin paikan päätti 25 valtiota

Seuraava artikkeli: Mitä IMC-konferenssi päätti?