Millaisia maailman aikavyöhykkeet ovat tänään? Katsotaan maailmankarttaa. Varoitan: perfektionismiin taipuvaisen lukijan ei pidä sitä vilkaista. Aikavyöhykkeet ovat kuin tilkkutäkki. Aikavyöhykkeiden tarina on kuin kansansadusta, jossa hiiri oli kissalle räätälinä. Kun kankaasta ei takkia tullutkaan, hiiri sanoi, että siitä tulee housut. Kun ei siitä housuja tullutkaan, hiiri aprikoi, että tulisikohan siitä liivit ja niin edelleen.

Poikkeamia kauniisti viivasuoraan kulkevista meridiaaneista on runsaasti, sillä aikavyöhykkeitä on levitetty seuraamaan valtioiden rajoja. Samoin poikkeamia kokonaisista tunneista on useita, ja näissä poimuissa aikavyöhyke eroaa viereisestä aikavyöhykkeestä joko 15 minuutilla tai 30 minuutilla.

Aikavyöhykkeet tulivat alun perin käyttöön junaliikenteen tarpeiden takia. Aikavyöhykkeitä on sittemmin muokattu nimenomaan liikenteen ja kaupan ehdoilla. Tämän historiallisen painolastin takia aikavyöhykkeistä päättäminen kuuluu edelleen valtioiden liikenneasioita ja viestintäasioita hoitavien ministeriöiden vastuulle.

Maapallolla on valtioita, jotka ovat aikavyöhykkeensä keskellä, kuten Britannia (Englanti), Egypti, Guatemala, Itävalta, Kambodža ja Peru. Valtio voi sijaita keskellä aikavyöhykettään, mutta samalla sen eteläiset osat voivat olla tasa-arvoisempia kuin pohjoiset osat, sillä vuorokauden valoisan ajan pituus on erilainen ja kellonajat, joita noudatetaan koko maassa samalla tavalla, tuovat valon ja pimeyden asukkaille eri aikaan. Otetaan esimerkiksi Britannia. Siellä Lontoon seudulla Englannissa luonnonvaloa on tasapainoisesti yhtä paljon aamupäivällä ja iltapäivällä sopivan aikavyöhykkeen, Greenwichin päämeridiaanin, ansiosta. Siten, Eino Leinon runoa Hyvä on hiihtäjän hiihdellä mukaillen, voimme todeta, että hyvähän lontoolaisen on tässä maailmassa hiihdellä.

Hyvä on hiihtäjän hiihdellä,
kun hanki on hohtava alla,
kun taivas kirkasna kaareutuu –

Aurinko nousee Lontoossa joka päivä viimeistään kello 8 ja vuorokauden valoisa aika on kesäajan ansiosta täysin symmetrinen. Sitä vastoin Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa on talviaamuisin jo synkempää ja kesäajan käyttö kallistaa vuorokauden valoisan ajan vaakakupin painumista iltapäivän puolelle. Se vaatii sopeutumaan luonnon olosuhteisiin ja oivaltamaan niiden ankaruudessa piilevän kauneuden. Tällöin mieleeni nousee, miten runo jatkuu.

mut hauskempi hiihtää, kun ruskavi puu,
tuul' ulvovi, polku on ummessa
ja tuisku on taivahalla.

Jokaisen vuodenajan kanssa voi ystävystyä. Talvellakin voi maiseman hiipuvasta valosta nauttia yhdessä tai yksin.

Hyvä on hiihtäjän hiihdellä,
kun ystävä häll' on myötä,
kun latu on aukaistu edessään -
mut parempi hiihdellä yksinään,
tiens' itse aukaista itselleen
ja yksin uhmata yötä.

Pohjoisilla seuduilla hämärän tanssit ja tanssiinkutsu voivat kuitenkin olla pahaenteisiä.

Hyvä on hiihtäjän hiihdellä,
kun tietty on matkan määrä,
kun liesi viittovi lämpöinen, -
mut sorjempi, uljaampi hiihtää sen,
joka outoja onnen vaiheita käy
eikä tiedä, miss' oikea, väärä.

Ankara luonto on alati lähellä ja antaa vertauskuvan häilyville ajatuksille ja ihmiskohtaloille. Liki oleva luonto on kuin elomme peili.

Ja hyvä on hiihtäjän hiihdellä,
kun riemu on rinnassansa,
kun toivo säihkyvi soihtuna yöss' -
mut käypä se laatuun hiihtää myös
hiki otsalla, suurissa suruissa
ja kuolema kupeellansa.
Eino Leino: Elämän koreus

Moni syrjäinen, pieni tai pohjoinen valtio tai isomman maan alue sijaitsee aikavyöhykkeellä, joka antaa vain niukasti valoa talviaamuihin ja altistaa asukkaansa kaamosoireille. Valoisuuden kannalta ongelmallisia paikkoja ovat muun muassa läntisimmät osat Alaskasta, Argentiinasta, Espanjasta, Grönlannista, Kiinasta ja Venäjästä. Myös Suomen pohjoisilla alueilla luonnonvaloa on enemmän illassa kuin aamussa vuoden jokaisena päivänä.

— — —

Olet luvussa: Mitä kello on, kun ulkona on valoisaa?

Edellinen artikkeli: Lentoliikenne teki aikavyöhykkeistä arkisia

Seuraava artikkeli: Aikavyöhykerajat valuvat länteen päin