Aikavyöhykkeen avulla on myös mahdollista erottua muista, riisua historian takiaisia ja samalla joko tiivistää tai karsia kanssakäymistään naapurivaltioiden kanssa. Naapurimaidensa aikavyöhykkeistä poikkeavat esimerkiksi Intia aikavyöhykkeenään 5 tuntia 30 minuuttia edellä ja Nepal 5 tuntia 45 minuuttia edellä Greenwichin normaaliaikaa sekä Venezuela 4 tuntia 30 minuuttia Greenwichin normaaliajasta jäljessä. Tällä tavoin valtiolle hankittu oma aika korostaa maan omalaatuisuutta.

Valoisuuden suhteen liian kaukana lännessä aikavyöhykkeellään sijaitsevat muun muassa Argentiina, Belgia, Chile, Espanja, Islanti, Senegal, Sierra Leone, Uganda, Uruguay ja Valko-Venäjä. Aikavyöhykkeissä on havaittavissa länsisiirtymä. Kun aikavyöhykkeiden rajoja on maailmalla muutettu, rajaa on aina siirretty länteen päin. Aikavyöhykkeiden rajat ikään kuin vähitellen valuvat, samoin kuin Salvador Dalín (1904–1989) surrealistisissa maalauksissa valuvat kellot, länteen päin. Miksi? Länsisiirtymällä on haluttu lisätä valoisuutta nimenomaan iltaan, esimerkiksi Ranskassa ja Venäjällä. Vastapainona on toistaiseksi vasta yksi maa, Espanja, jossa ihmiset ovat huolestuneet liiasta iltavalosta. Molemmin puolin, valoisien iltojen puolustajien ja vastustajien perusteluissa on satunnaisesti vedottu myös terveysvaikutuksiin, mutta tämän terveyskuoren alta erottuvat sitä selvemmin poliittiset syyt, toiveet kaupan vilkastumisesta ja talouselämän kukoistamisesta.

Yhtään aikavyöhykerajan itäsiirtymää ei ole nähtävissä. Miksi? Itäsiirtymä voisi auttaa nimenomaan pohjoisia valtioita, jotka saavat talviaamuina niukasti valoa. Jos kerran aikavyöhykkeet ovat olleet kuin muovailuvahaa, niin miksi nykyiset aikavyöhykkeet eivät voisi 55 leveysasteen pohjoispuolella kaareutua itään päin. Aikavyöhykkeissä voitaisiin siten huomioida pituuspiirien lisäksi leveyspiirit. Tämän tapaisen aikavyöhykkeiden "pohjoisen itäsiirtymän" tai "koillissiirtymän" ansiosta pohjoisilla ja syrjäisillä seuduilla aamut olisivat syksyisin ja talvisin valoisampia. Silloin myös Aleksis Kiven runon Onnelliset säkeet, joissa aurinko nousee koillisesta, valaisee maiseman ja paistaa lempeästi, olisivat realismia eivätkä surrealismia.

— — —

Olet luvussa: Mitä kello on, kun ulkona on valoisaa?

Edellinen artikkeli: Aikavyöhykkeet ovat kuin tilkkutäkki

Seuraava artikkeli: Aikaerolento, vuorotyö ja kesäaika rasittavat