Matkavakuutus

Ennen matkalle lähtöä kannattaa ottaa matkavakuutus ja varmistaa vakuutuksen voimassaolo sekä korvausehdot erityisesti pitkäaikaisten sairauksien ja mahdollisten vaarallisten urheilulajien suhteen Vakuutukset.

Pitkäaikaiset sairaudet, lääkitykset ja raskaus

Pitkäaikaissairaiden Yleistä pitkäaikaissairaista ja raskaana olevien Raskaana olevat on syytä keskustella hyvissä ajoin ennen matkaa oman lääkärin kanssa. Lääkkeet on pakattava käsimatkatavaroihin ja kopiot resepteistä on hyvä ottaa mukaan. Voimassa olevat käsimatkatavaroita koskevat rajoitukset kannattaa tarkistaa lentoyhtiöstä. Ehdotus matkailijan lääke- ja ensiapulaukun sisällöksi löytyy THL:n internetsivuilta otsikko.

Matkaripuli

Matkaripulin vaaraa voi pienentää pesemällä käsiä, käyttämällä desinfioivia käsihuuhteita, syömällä vain hyvin kypsennettyjä ruokia ja kuorittavia hedelmiä sekä juomalla keitettyä vettä tai pullotettuja, mieluiten hiilihappopitoisia juomia Matkaripuli.

Suurimmat terveysriskit: seksi, liikenne ja alkoholi

Matkustipa minne tahansa, suurimmat terveysriskit liittyvät alkoholinkäyttöön, liikenteeseen ja seksiin Muut seksitaudit ja ovat näin ollen omalla käytöksellä vältettävissä.

Hyönteisten ja muiden eläinten levittämät taudit

Hyönteiset ja muut eläimet voivat levittää erilaisia tauteja. Jos eläin (esimerkiksi koira) Rabies eli vesikauhu puree, puremakohta tulee puhdistaa huolellisesti ja ottaa yhteys lääkäriin välittömästi.

Afrikan, Aasian ja Etelä- ja Keski-Amerikan subtrooppisilla ja trooppisilla alueilla esiintyy monia hyttysten levittämiä tauteja, esim. denguekuumetta Dengue (valoisaan aikaan pistävät hyttyset) ja malariaa (pimeään aikaan pistävät hyttyset) Malarian tartunta, taudinkuva ja diagnoosi. Niiden tarttumisriskiä voi vähentää vaatetuksella, karkotteilla ja verkoilla Hyttysten pistoilta suojautuminen

Koronavirustauti COVID-19

Ajankohtaista koronatietoa matkailijalle (ks. Koronavirustauti COVID-19)

Kaikille suositeltavat rokotukset

Rokotteista kannattaa ensisijaisesti ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon mieluiten viimeistään 1–2 kk ennen matkaa. Tietyissä kunnissa yksityiset lääkäriasemat huolehtivat matkailijan rokotuksista. Kaikista saaduista rokotuksista on hyvä pyytää todistus matkalle mukaan.

Maassa ei esiinny poliota, joten polion perussuoja (kolme annosta) riittää, eikä tehosterokotusta tarvita.

Suomalaissyntyiset ovat yleensä saaneet kurkkumätää Jäykkäkouristus ja kurkkumätä ja jäykkäkouristusta Jäykkäkouristus ja kurkkumätä varten kolmen annoksen perussarjan sekä iänmukaiset tehosteet kansallisen rokotusohjelman mukaan. Alle 65-vuotiaan matkailijan tulee huolehtia, että edellinen tehosterokote on annettu 20 vuoden sisällä. Myös ikääntyneiden jäykkäkouristus ja -kurkkumätäsuojan voimassaolo on syytä tarkistaa ennen matkalle lähtöä. 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille suositellaan tehosterokotetta 10 vuoden välein.

Jos ei ole sairastanut tuhkarokkoa, sikotautia tai vihurirokkoa Tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko, kannattaa tarkistaa, että on saanut kaksi rokotusta (MPR) näitä tauteja vastaan. Ennen vuotta 1970 syntyneet ovat yleensä sairastaneet MPR-taudit. Vuonna 1975 ja sen jälkeen syntyneet on yleensä rokotettu.

A-hepatiitti Hepatiitti A on virusmaksatulehdus, jonka voi saada saastuneen ruoan ja juomaveden välityksellä. Rokotetta suositellaan.

Yksilöllisesti harkittavat rokotukset

Osassa maata esiintyy hyttysten levittämää keltakuumetta Keltakuume ja vuoden 2017 alusta lähtien sitä on esiintynyt aiempaa laajemmalla alueella, myös kaupungeissa. Rokotusta suositellaan kaikille 9 kuukautta täyttäneille, jotka matkustavat kartan (ks. Keltakuumeen tartuntavaaran alueet vihreä alue) osoittamille alueille. Ajankohtainen epidemiatilanne ja rokotussuositukset, ks ECDC ja WHO . Rokotusta suositellaan 9kk täyttäneille matkailijoille, jotka matkustavat alueille, joilla keltakuumetta esiintyy (ks. Maittainen luettelo A-I ja kartta Keltakuumeen esiintymisalueet Afrikassa ja Väli- ja Etelä-Amerikassa vuonna 2004). Iguacun putoukset sijaitsevat keltakuumeen esiintymisalueella. Rannikkokaupungit Natal, Recife ja Fortaleza eivät sijaitse keltakuumeen esiintymisalueella.

Kausi-influenssarokotuksesta on eniten hyötyä matkailijoille, jotka ikänsä tai terveydentilansa vuoksi kuuluvat vakavan influenssan riskiryhmään. Heidän on syytä ottaa rokote vuosittain. Rokotteesta saattaa olla hyötyä myös muille (ks. Kausi-influenssa).

Lavantautirokotusta voi harkita, jos oleskelee pidempään tavallisten turistialueiden ulkopuolella maaseudulla tai pikkukaupungeissa. Turisti, joka oleskelee lyhyitä aikoja kaupungeissa ja hyvissä hotelleissa, ei yleensä tarvitse lavantautirokotusta Lavantauti. Lavantaudin voi parhaiten välttää hyvällä käsi- ja elintarvikehygienialla.

Malaria

Muualla kuin Amazonasin alueella malarian riski on hyvin pieni tai olematon. Rannikon kaupungeissa ja turistikohteissa (Rio de Janeiro, Sao Paulo, Salvador, Fortaleza, Natal ja Recife) ja Iguacun putouksilla ei ole tartuntavaaraa.

Pieni malarian riski (P. vivax 89 %, P. falciparum 11 %) ympäri vuoden alle 900 m:n korkeudessa tietyillä metsäisillä Amazon-joen alueilla: Acressa, Amapássa, Amazonasissa, Maranhãossa (länsiosa), Mato Grossossa (pohjoisosa), Parássa (lukuun ottamatta Belémin kaupunkia), Rondõniassa, Roraimassa ja Tocantinsissa (länsiosa). Myös viidakoiden kaivos-, metsätyö- ja maanviljelyalueilla on pieni malarian riski. Malarian lääke-ehkäisyä ei tarvita, mutta on tärkeää suojautua hyvin hyttysiltä Malarian ehkäisy

Rokotustodistukset

Tarkista maan keltakuumerokotustodistusvaatimukset Maittainen luettelo A-I.