Matkavakuutus

Ennen matkalle lähtöä kannattaa ottaa matkavakuutus ja varmistaa vakuutuksen voimassaolo sekä korvausehdot erityisesti pitkäaikaisten sairauksien ja mahdollisten vaarallisten urheilulajien suhteen Vakuutukset.

Pitkäaikaiset sairaudet, lääkitykset ja raskaus

Pitkäaikaissairaiden Yleistä pitkäaikaissairaista ja raskaana olevien Raskaana olevat on syytä keskustella hyvissä ajoin ennen matkaa oman lääkärin kanssa. Lääkkeet on pakattava käsimatkatavaroihin ja kopiot resepteistä on hyvä ottaa mukaan. Voimassa olevat käsimatkatavaroita koskevat rajoitukset kannattaa tarkistaa lentoyhtiöstä. Ehdotus matkailijan lääke- ja ensiapulaukun sisällöksi löytyy THL:n internetsivuilta otsikko.

Matkaripuli

Matkaripulin vaaraa voi pienentää pesemällä käsiä, käyttämällä desinfioivia käsihuuhteita, syömällä vain hyvin kypsennettyjä ruokia ja kuorittavia hedelmiä sekä juomalla keitettyä vettä tai pullotettuja, mieluiten hiilihappopitoisia juomia Matkaripuli.

Suurimmat terveysriskit: seksi, liikenne ja alkoholi

Matkustipa minne tahansa, suurimmat terveysriskit liittyvät alkoholinkäyttöön, liikenteeseen ja seksiin Muut seksitaudit ja ovat näin ollen omalla käytöksellä vältettävissä.

Hyönteisten ja muiden eläinten levittämät taudit

Hyönteiset ja muut eläimet voivat levittää erilaisia tauteja. Jos eläin (esimerkiksi koira) Rabies eli vesikauhu puree, puremakohta tulee puhdistaa huolellisesti ja ottaa yhteys lääkäriin välittömästi.

Afrikan, Aasian ja Etelä- ja Keski-Amerikan subtrooppisilla ja trooppisilla alueilla esiintyy monia hyttysten levittämiä tauteja, esim. denguekuumetta Dengue (valoisaan aikaan pistävät hyttyset) ja malariaa (pimeään aikaan pistävät hyttyset) Malarian tartunta, taudinkuva ja diagnoosi. Niiden tarttumisriskiä voi vähentää vaatetuksella, karkotteilla ja verkoilla (ks. Matkailijan ohjeet malarian välttämiseksi Malarian ehkäisy).

Koronavirustauti COVID-19

Ajankohtaista koronatietoa matkailijalle (ks. Koronavirustauti COVID-19)

Kaikille suositeltavat rokotukset

Rokotteista kannattaa ensisijaisesti ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon mieluiten viimeistään 1–2 kk ennen matkaa. Tietyissä kunnissa yksityiset lääkäriasemat huolehtivat matkailijan rokotuksista. Kaikista saaduista rokotuksista on hyvä pyytää todistus matkalle mukaan.

Maassa ei esiinny poliota, joten polion perussuoja (kolme annosta) riittää, eikä tehosterokotusta tarvita.

Suomalaissyntyiset ovat yleensä saaneet kurkkumätää Jäykkäkouristus ja kurkkumätä ja jäykkäkouristusta Jäykkäkouristus ja kurkkumätä varten kolmen annoksen perussarjan sekä iänmukaiset tehosteet kansallisen rokotusohjelman mukaan. Alle 65-vuotiaan matkailijan tulee huolehtia, että edellinen tehosterokote on annettu 20 vuoden sisällä. Myös ikääntyneiden jäykkäkouristus ja -kurkkumätäsuojan voimassaolo on syytä tarkistaa ennen matkalle lähtöä. 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille suositellaan tehosterokotetta 10 vuoden välein.

Jos ei ole sairastanut tuhkarokkoa, sikotautia tai vihurirokkoa Tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko, kannattaa tarkistaa, että on saanut kaksi rokotusta (MPR) näitä tauteja vastaan. Ennen vuotta 1970 syntyneet ovat yleensä sairastaneet MPR-taudit. Vuonna 1975 ja sen jälkeen syntyneet on yleensä rokotettu.

A-hepatiitti Hepatiitti A on virusmaksatulehdus, jonka voi saada saastuneen ruoan ja juomaveden välityksellä. Rokotetta suositellaan.

Yksilöllisesti harkittavat rokotukset

Suurimmassa osassa maata esiintyy keltakuumetta (ks. Keltakuume). Rokotusta suositellaan keltakuumealueelle matkustaville 9 kk täyttäneille (ks. kartta Keltakuumeen tartuntavaaran alueet, vihreä alue). Rokotusta suositellaan harkittavaksi myös, jos 9kk täyttänyt matkailija viettää yli viikon maaseudulla maan pohjoisosassa (ks. kartta Keltakuumeen tartuntavaaran alueet, ruudutetut alueet) eikä hänellä ole kohonnutta riskiä saada vakava rokotushaitta (esim. korkea ikä, immuunipuutos). Isla de Margarita, Caracasin ja Valencian kaupungit, Falcon ja Laran osavaltiot sekä kaikki yli 2300 metrin korkeudessa sijaitsevat alueet Meridan, Trujillon ja Tachiran osavaltioissa eivät ole keltakuumealuetta.

Kausi-influenssarokotuksesta on eniten hyötyä matkailijoille, jotka ikänsä tai terveydentilansa vuoksi kuuluvat vakavan influenssan riskiryhmään. Heidän on syytä ottaa rokote vuosittain. Rokotteesta saattaa olla hyötyä myös muille (ks. Kausi-influenssa).

Lavantautirokotusta voi harkita, jos oleskelee pidempään tavallisten turistialueiden ulkopuolella maaseudulla tai pikkukaupungeissa. Turisti, joka oleskelee lyhyitä aikoja kaupungeissa ja hyvissä hotelleissa, ei yleensä tarvitse lavantautirokotusta Lavantauti. Lavantaudin voi parhaiten välttää hyvällä käsi- ja elintarvikehygienialla.

Rokotustodistukset

Tarkista keltakuumerokotustodistusvaatimukset Maittainen luettelo Q-Z.

Malaria

Isla de Margaritalla ja Caracasissa ei ole malariaa. Pieni P. vivax-malarian (75 %) riski ympäri vuoden tietyillä alueilla maaseudulla: Amazonas, Anzoategui, Apure, Amacuron suisto, Bolivar, Monagas, Sucre ja Zulia. Pieni P. falciparum -malarian riski viidakkoalueilla: Amazonas ja Bolivar (Canaiman kansallispuisto, Angel Falls).

Malarian lääke-ehkäisyä ei tarvita, mutta on tärkeää suojautua hyvin hyttysiltä Malarian ehkäisy.