Matkavakuutus
Ennen lyhyellekin matkalle lähtöä kannattaa ottaa matkavakuutus ja varmistaa vakuutuksen voimassaolo sekä korvausehdot erityisesti pitkäaikaisten sairauksien ja mahdollisten vaarallisten urheilulajien suhteen Vakuutukset.
Pitkäaikaiset sairaudet, lääkitykset ja raskaus
Pitkäaikaissairaiden Yleistä pitkäaikaissairaista ja raskaana olevien Raskaana olevat on hyvä keskustella ennen matkaa oman lääkärin kanssa. Lääkkeet on pakattava käsimatkatavaroihin ja kopiot resepteistä on hyvä ottaa mukaan. Voimassa olevat käsimatkatavaroita koskevat rajoitukset kannattaa tarkistaa lentoyhtiöstä. Omalle matkalle sopivan lääkevalikoiman voi koota käyttäen KTL:n verkkosivuilta löytyvää ehdotusta matkailijan lääke- ja ensiapulaukuksi Lääkkeet matkan aikana.
Suurimmat terveysriskit: seksi, liikenne ja alkoholi
Matkustipa minne tahansa, suurimmat terveysriskit liittyvät alkoholinkäyttöön, liikenteeseen ja seksiin Muut seksitaudit ja ovat näin ollen omalla käytöksellä vältettävissä.
Matkaripuli
Matkaripulin vaaraa voi pienentää pesemällä käsiä, käyttämällä desinfioivia käsihuuhteita, syömällä vain hyvin kypsennettyjä ruokia ja kuorittavia hedelmiä sekä juomalla keitettyä vettä tai pullotettuja, mieluiten hiilihappopitoisia juomia otsikko.
Hyönteisten ja muiden eläinten levittämät taudit
Hyönteiset ja muut eläimet voivat levittää erilaisia tauteja myös Euroopassa. Jos eläin (esimerkiksi koira) Rabies eli vesikauhu puree, puremakohta tulee puhdistaa huolellisesti ja ottaa yhteys lääkäriin välittömästi. Punkit saattavat levittää puuutiaisaivotulehdusta. Punkeilta on hyvä suojautua karkotteiden ja vaatetuksen avulla luonnossa liikuttaessa.
Koronavirustauti COVID-19
Ajankohtaista koronatietoa matkailijalle (ks. Koronavirustauti COVID-19)
Kaikille suositeltavat ja yksilöllisesti harkittavat rokotukset
Rokotteista kannattaa ensisijaisesti ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon mieluiten viimeistään 1–2 kk ennen matkaa. Tietyissä kunnissa yksityiset lääkäriasemat huolehtivat matkailijan rokotuksista. Kaikista saaduista rokotuksista on hyvä pyytää todistus matkalle mukaan.
Ukrainaan matkustettaessa riittää pääsääntöisesti että kurkkumätärokote, jäykkäkouristusrokote, poliorokote ja MPR-rokote ovat voimassa. Lisäksi voidaan harkita hepatiitti A-, hepatiitti B- , influenssa- ja puutiaisaivotulehdusrokotteita yksilöllisen riskinarvion perusteella.
Suomalaissyntyiset ovat yleensä saaneet kurkkumätää Jäykkäkouristus ja kurkkumätä ja jäykkäkouristusta Jäykkäkouristus ja kurkkumätä varten kolmen annoksen perussarjan sekä iänmukaiset tehosteet kansallisen rokotusohjelman mukaan. Alle 65-vuotiaan matkailijan tulee huolehtia, että edellinen tehosterokote on annettu 20 vuoden sisällä. Myös ikääntyneiden jäykkäkouristus ja -kurkkumätäsuojan voimassaolo on syytä tarkistaa ennen matkalle lähtöä. 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille suositellaan tehosterokotetta 10 vuoden välein.
Jos ei ole sairastanut tuhkarokkoa, sikotautia tai vihurirokkoa Tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko, kannattaa tarkistaa, että on saanut kaksi rokotusta (MPR) näitä tauteja vastaan. Ennen vuotta 1970 syntyneet ovat yleensä sairastaneet MPR-taudit. Vuonna 1975 ja sen jälkeen syntyneet on yleensä rokotettu.
Suomalaissyntyinen matkailija on saanut polion Polio perussuojan osana yleistä rokotusohjelmaa. Mikäli henkilö on aikeissa oleskella maassa yli 4 vkoa, tulee tehosterokote olla otettu 12 kk sisällä (ks WHO:n erityissuositus Polio). Jos oleskelu maassa kestää alle 4 viikkoa, tehostetta ei tarvita.
Hepatiitti A -rokotteen ottamista kannattaa harkita, jos haluaa syödä myös muita kuin turvallisiksi katsottuja ruoka-aineita Hepatiitti A. A-hepatiitti on virusmaksatulehdus, jonka voi saada saastuneen ruoan ja juomaveden välityksellä. Sitä voivat levittää ruoka-aineet, jotka yleisesti aiheuttavat vatsatauteja huonon hygienian maissa.
Punkit voivat levittää puutiaisaivokuumetta Puutiaisaivotulehdus, joten puutiaisaivotulehdusrokotetta voi harkita, jos asuu tai oleskelee pitkään taudin esiintymisalueilla Maittainen luettelo Q-Z.
Kausi-influenssarokotuksesta on eniten hyötyä matkailijoille, jotka ikänsä tai terveydentilansa vuoksi kuuluvat vakavan influenssan riskiryhmään. Heidän on syytä ottaa rokote vuosittain. Rokotteesta saattaa olla hyötyä myös muille (ks. Kausi-influenssa).