Matkavakuutus

Ennen lyhyellekin matkalle lähtöä kannattaa ottaa matkavakuutus ja varmistaa vakuutuksen voimassaolo sekä korvausehdot erityisesti pitkäaikaisten sairauksien ja mahdollisten vaarallisten urheilulajien suhteen Vakuutukset.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Euroopassa matkustettaessa kannattaa olla mukana Eurooppalainen sairaanhoitokortti, jonka voi tilata Kelasta . Kortti osoittaa, että henkilö on sairausvakuutettu jossakin EU-maassa ja että hänellä on oikeus saada välttämätön sairaanhoito.

Pitkäaikaiset sairaudet, lääkitykset ja raskaus

Pitkäaikaissairaiden Yleistä pitkäaikaissairaista ja raskaana olevien Raskaana olevat on hyvä keskustella ennen matkaa oman lääkärin kanssa. Lääkkeet on pakattava käsimatkatavaroihin ja kopiot resepteistä on hyvä ottaa mukaan. Voimassa olevat käsimatkatavaroita koskevat rajoitukset kannattaa tarkistaa lentoyhtiöstä. Omalle matkalle sopivan lääkevalikoiman voi koota käyttäen THL:n verkkosivuilta löytyvää ehdotusta matkailijan lääke- ja ensiapulaukuksi otsikko.

Suurimmat terveysriskit: seksi, liikenne ja alkoholi

Matkustipa minne tahansa, suurimmat terveysriskit liittyvät alkoholinkäyttöön, liikenteeseen ja seksiin Muut seksitaudit ja ovat näin ollen omalla käytöksellä vältettävissä.

Matkaripuli

Matkaripulin vaaraa voi pienentää pesemällä käsiä, käyttämällä desinfioivia käsihuuhteita, syömällä vain hyvin kypsennettyjä ruokia ja kuorittavia hedelmiä sekä juomalla keitettyä vettä tai pullotettuja, mieluiten hiilihappopitoisia juomia Matkaripuli.

Hyönteisten ja muiden eläinten levittämät taudit

Hyönteiset ja muut eläimet voivat levittää erilaisia tauteja myös Euroopassa. Jos eläin (esimerkiksi koira) Rabies eli vesikauhu puree, puremakohta tulee puhdistaa huolellisesti ja ottaa yhteys lääkäriin välittömästi. Punkeilta on hyvä suojautua karkotteiden ja vaatetuksen avulla luonnossa liikuttaessa.

Koronavirustauti COVID-19

Ajankohtaista koronatietoa matkailijalle (ks. Koronavirustauti COVID-19)

Kaikille suositeltavat ja yksilöllisesti harkittavat rokotukset

Makedoniaan matkustettaessa riittää pääsääntöisesti että kurkkumätärokote, jäykkäkouristusrokote ja MPR-rokote ovat voimassa. Lisäksi voidaan harkita kausi-influenssa-, hepatiitti A- ja hepatiitti B -rokotteita yksilöllisen riskinarvion perusteella.

Maassa ei esiinny poliota, joten polion perussuoja (kolme annosta) riittää, eikä tehosterokotusta tarvita.

Suomalaissyntyiset ovat yleensä saaneet kurkkumätää Jäykkäkouristus ja kurkkumätä ja jäykkäkouristusta Jäykkäkouristus ja kurkkumätä varten kolmen annoksen perussarjan sekä iänmukaiset tehosteet kansallisen rokotusohjelman mukaan. Alle 65-vuotiaan matkailijan tulee huolehtia, että edellinen tehosterokote on annettu 20 vuoden sisällä. Myös ikääntyneiden jäykkäkouristus ja -kurkkumätäsuojan voimassaolo on syytä tarkistaa ennen matkalle lähtöä. 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille suositellaan tehosterokotetta 10 vuoden välein.

Jos ei ole sairastanut tuhkarokkoa, sikotautia tai vihurirokkoa Tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko, kannattaa tarkistaa, että on saanut kaksi rokotusta (MPR) näitä tauteja vastaan. Ennen vuotta 1970 syntyneet ovat yleensä sairastaneet MPR-taudit. Vuonna 1975 ja sen jälkeen syntyneet on yleensä rokotettu.

Hepatiitti A -rokotteen ottamista kannattaa harkita, jos haluaa syödä myös muita kuin turvallisiksi katsottuja ruoka-aineita. A-hepatiitti Hepatiitti A on virusmaksatulehdus, jonka voi saada saastuneen ruoan ja juomaveden välityksellä. Sitä voivat levittää ruoka-aineet, jotka yleisesti aiheuttavat vatsatauteja huonon hygienian maissa.

Hepatiitti B -rokotetta suositellaan niille, jotka menevät opiskelemaan tai tekemään työtä, jossa on verialtistuksen vaara. Tavallinen matkailija tarvitsee B-hepatiitti-rokotetta ani harvoin. B-hepatiittitartunnan voi saada erityisesti veren ja verituotteiden välityksellä tai suojaamattomassa seksikontaktissa Hepatiitti B.

Kausi-influenssarokotuksesta on eniten hyötyä matkailijoille, jotka ikänsä tai terveydentilansa vuoksi kuuluvat vakavan influenssan riskiryhmään. Heidän on syytä ottaa rokote vuosittain. Rokotteesta saattaa olla hyötyä myös muille (ks. Kausi-influenssa).