Raskauteen ja synnytykseen liittyy suuria tunteita, myyttejä, odotuksia, toiveita ja väärinkäsityksiä sekä varmoina pidettyjä, tuulesta temmattuja totuuksia. Ajantasaiselle tiedolle on tarvetta. Odottavan äidin käsikirjaan on koottu kattavasti tiedot raskauden alkamisen edellytyksistä, raskaaksi tulemisesta, elämästä raskaana sekä synnytyksestä ja synnytyksestä toipumisesta. Mukana ovat myös ensimmäiset viikot kotona vastasyntyneen kanssa.
Raskausaika on odottelua. Yhdeksän kuukauden odottelun alkaessa olisi kai parasta yrittää soveltaa vanhaa viisautta, että on tärkeämpää nauttia matkasta kuin perille pääsystä. Mutta raskauden kohdalla se vain on hyvin vaikeaa. Raskaudessa päämäärä – uusi ihminen – on niin ilmeistä, että on vaikea olla tuntematta kärsimättömyyttä. Ja usein raskauteen liittyy aivan riittävä määrä vaivoja, hankaluutta ja epämukavuutta, joiden loppumista odottaa myös!
Raskaus on kuitenkin pitkä: melkein kokonainen vuosi kuluu lapsen kanssa sisäkkäin. Lapsi on niin lähellä, mutta kuitenkin piilossa. Sen tuntee sisällään joka hetki, ensiksi mielikuvissa ja myöhemmin ihan konkreettisesti. Mahakumpuun luo vuoden aikana läheisen ja mutkattoman suhteen. Hetken aikaa oma keho on suojakupu toiselle ihmiselle. Suhde on jännittävä sekoitus itseä ja toista: "Kannan sisälläni toista ihmistä." Tuo ajatus on joka kerta ihmeellinen, samalla kertaa luonnollinen ja taianomainen. Uutta ihmistä on yhtä aikaa lähellä, vaikka mielen tasolla vielä kovin, kovin kaukana.
Synnytyksen jälkeen kaikki muuttuu. Yhdeksän kuukauden odotuksen jälkeen lapsi on vihdoin täällä! Synnytyksen myötä omaan elämään liittyy uusi ihminen. Arki muuttuu, ja koko elämä siinä sivussa. Ainakin hetken aikaa elämä muotoutuu vahvasti lapsiarjen todellisuudeksi: onko syöty, kakattu, nukuttu, riittikö maito? Onko vaippoja? Minkä merkkinen haalari olisi lämpimin? Uusi identiteetti vanhempana tarvitsee helposti vielä toiset kymmenen kuukautta tuntuakseen luonnolliselta. Myös tulokkaaseen tutustuminen vie aikansa: millainen ihminen maailmaan syntyi?
Lapsen saaminen on myös tietyistä saavutetuista eduista luopumista. Sen myötä luopuu esimerkiksi yöunista ja usein myös omasta sängystä, omasta ajasta ja vaikkapa mahdollisuudesta rauhalliseen ruokailuun. Päätäntävalta omasta arjesta muuttuu. Nyt tahtia sanelee uusi pieni avuton, muttei usein millään muotoa hiljainen, tulokas. Uusi ihminen kodissa ottaa heti oman tilansa ja tarpeillaan sanelee uudet toimintasäännöt arkeen. Hän ilmoittaa alusta lähtien selvästi: täällä minä olen ja minulle kuuluu tässä maailmassa oma paikka.
Yöunia ja omaa rauhaa tärkeämpää on juuri se ilo, jota uuden ihmisen kanssa elämisestä, kasvamisesta, yhteen kietoutumisesta seuraa. Elämän suurten kaarien näkökulmasta raskausaika onkin vain pieni välietappi, jonka kautta uusi ihminen astuu osaksi ja jatkumoksi äitinsä, isänsä, perheen, suvun, yhteisön elämää ja arkea. Raskaudesta alkaa uusi tarina, uusi elämä. Kaikille osapuolille.
Raskaus on ainutlaatuinen kokemus, joka parhaimmillaan etenee osana raskaana olevan arkea. Joskus raskausaikaan tai synnytykseen liittyy odottamattomia häiriöitä tai sairauksia, joista suurinta osaa voidaan kuitenkin hoitaa. Omilla toimillaan voi auttaa raskausajan ja synnytyksen hyvää kulkua. Toivomme lukijan löytävän Odottavan äidin käsikirja -tietokannasta perusteltua tietoa ja vastauksia niihin tuhansiin kysymyksiin, joita päässä risteilee, olipa kyseessä sitten vasta ajatuksissa oleva raskaus, jo alkanut tai pidemmälle ehtinyt raskaus, synnytys jälkivaiheineen tai elämä vastasyntyneen kanssa ja vanhemmuuteen kasvaminen.
Terveyskirjastossa julkaistu sähköinen tietokanta on tarkistettu ja tarvittavin osin päivitetty versio kirjasta Odottavan äidin käsikirja (Kustannus Oy Duodecim 2014). Artikkelit voi lukea joko yhtenä kokonaisuutena tai vain niiltä osin kuin on lukijalle kulloinkin ajankohtaista tai tarpeellista.