Sukupuolinen kypsyminen alkaa hedelmöityksestä ja jatkuu aikuisikään. Kehitys alkaa geneettisen sukupuolen määräytymisellä hedelmöityksessä. Kromosomit sisältävät ihmisen perimän, ja ne määräävät myös sen, onko hän poika vai tyttö. Ihmisellä on 46 kromosomia, joista kaksi on sukukromosomia: X ja X tai X ja Y. Munasolussa ja siittiössä on 23 kromosomia, joista yksi on sukukromosomi. Munasolun sukukromosomi on aina X, ja siittiöitä on kahdenlaisia, osassa on X-kromosomi ja osassa Y-kromosomi.
Hedelmöityneessä munasolussa kromosomeja on 46. Yksilön geneettinen sukupuoli määräytyy X- tai Y-kromosomin sisältämän siittiön hedelmöittäessä munasolun. Naiset perivät kaksi X-sukukromosomia, yhden kummaltakin vanhemmalta. Miehet perivät X-kromosomin äidiltään ja Y-kromosomin isältään. Tulevan lapsen sukupuolen määrittää siis siittiö. Y-kromosomilla on keskeinen tehtävä sukupuolen määräytymisessä. Sen läsnäolo ohjaa kehityksen miespuoliseen suuntaan. Y-kromosomissa sijaitsee kivesten kehitystä ohjaava geeni, jota kutsutaan nimellä SRY (sex-determining region of Y).
Sikiökehityksen aikana kehittyvät sukupuolirauhaset, jotka määräävät sikiön sukurauhasen mukaisen ja hormonaalisen sukupuolen. Sukupuolirauhasen erittämät hormonit puolestaan ohjaavat sukupuolielinten tiehyiden ja ulkoisten sukupuolielinten kehitystä. Y-kromosomin SRY:n vaikutuksen puuttuminen johtaa feminiiniseen lopputulokseen.
Artikkelin pohjana on käytetty naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitisen kirjoittamaa tekstiä kirjassa Odottavan äidin käsikirja (Kustannus Oy Duodecim 2014).