Pahoinvointi
Alkuraskauden pahoinvointia helpottavat pienet, raikkaat välipalat, esimerkiksi viili, hedelmät, juurespalat tai leipäviipale. Aamupahoinvointia lievittää esimerkiksi korpun nauttiminen jo ennen ylösnousua. Ruokailut kannattaa ajoittaa hyvävointisiin aikoihin. Tietyt ruoat saattavat tuntua vastenmielisiltä, samoin kahvi. Huonoa oloa aiheuttavia ruoka-aineita tulee välttää ja kahvin voi korvata teellä tai mehulla.
Voimakkaaseen pahoinvointiin voi auttaa jääkylmä mehu tai jäätelö, helpotusta voi saada myös apteekin täydennysravintojuomalla tai ripulijuomalla sekä kaupan urheilujuomalla tai liha/kasvisliemellä. B6-vitamiini saattaa lieventää pahoinvointia, joko erillisenä tai osana B-vitamiini/monivitamiinivalmisteita. Jos pahoinvointi on todella voimakasta, odottava äiti lähetetään sairaalahoitoon. Pahoinvointi helpottaa yleensä 12. raskausviikolla.
Närästys
Närästystä voi esiintyä loppuraskaudessa, kun kasvava kohtu aiheuttaa painetta ruoansulatuskanavan alueella. Närästystä aiheuttavat kahvi, vahva tee, liian suuret ja rasvaiset ateriat, tietyt kasvikset ja hedelmät, kuten sipuli, kaali, lanttu, retiisi, kurkku, paprika, omena ja täysmehu. Oireita aiheuttavia ruoka-aineita kannattaa välttää. Oireita voidaan helpottaa nostamalla sängyn päätyosaa ylös n. 15 cm ja syömällä päivän viimeinen ateria noin 2 tuntia ennen nukkumaan menoa. Närästys menee yleensä ohi raskauden jälkeen.
Täyttymisen tunne
Aterioiden keventäminen ja keitettyjen tai uunissa kypsennettyjen vähärasvaisten ruokien suosiminen helpottaa täysinäistä oloa. Pääaterian jakaminen pieniin kerta-annoksiin ja välipalojen lisääminen saattavat tuoda myös helpotusta täysinäiseen oloon. Juomat voi nauttia aterioiden välissä.
Mieliteot ja vastenmielisyys tiettyjä ruoka-aineita kohtaan
Raskauteen voi liittyä tiettyjen ruoka-aineiden yletöntä syöntiä, sitä sanotaan craving-oireeksi. Kun mieliteot kohdistuvat terveellisiin ruoka-aineisiin, siitä ei ole haittaa, mutta yletön suklaan, muun makean tai suolakurkkujen syönti on haitallista. Ns. pica-oire liittyy ruoaksi kelpaamattomien aineiden syömiseen, mikä on harvinaista. Nämä oireet eivät ole yhteydessä ravinnon puutoksiin. Pahoinvointi voi aiheuttaa ruokavastenmielisyyksiä eli -aversioita voimakkaan makuisia ja hajuisia ruoka-aineita, esimerkiksi kahvia, kohtaan. Raskauden ajan ruokapulmat ovat ohimeneviä.
Ummetus
Suoliston toiminta hidastuu usein raskauden aikana. Kasvava kohtu aiheuttaa painetta myös paksusuolen alueelle. Liikunta vähenee ja äiti voi joutua ennenaikaisten supistusten vuoksi vuodelepoon. Ummetusta voi ehkäistä ja hoitaa kuitupitoisella ruokavaliolla (suositusten mukainen ruokavalio) ja riittävällä nesteen saannilla. Ummetuksen hoitoon voidaan tarvittaessa käyttää ilman reseptiä saatavia lääkkeitä.
Ruokavalion kuitupitoisuutta voidaan lisätä käyttämällä leseitä, kuivattuja hedelmiä ja mallasuutetta esim. puuroissa, viilin päällä tai leivonnassa. Pellavansiemeniä ei suositella raskausaikana niiden sisältämien haitta-aineiden vuoksi, mutta pienestä määrästä leivän seassa ei ole haittaa. Riittävä juominen (vähintään 2 litraa päivässä, sisältää kaikki nestepitoiset ruoat ja juomat), säännölliset ateria-ajat ja säännöllinen suolen tyhjentäminen sekä säännöllinen liikunta auttavat ehkäisemään ummetusta.
Artikkelin pohjana on käytetty TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Riitta Kivelän kirjoittamaa tekstiä kirjassa Odottavan äidin käsikirja (Kustannus Oy Duodecim 2014).