Ripuli on tavallisin suomalaisen matkailijan terveysongelma. Turistiripulia aiheuttavat bakteerit, virukset ja alkueläimet, eikä taudinaiheuttajaa ole mahdollista tunnistaa oireiden perusteella. Lämpimissä maissa tavallisimpia taudinaiheuttajia ovat E. coli -bakteeri, kampylobakteeri, salmonella, shigella, rotavirus ja giardia-alkueläin.

Turistiripuli puhkeaa useimmiten ensimmäisen matkaviikon lopulla. Sen tyypillisiä oireita ovat ripuli, vatsakivut, pahoinvointi, kuume ja päänsärky. Lievän ripulin hoidoksi riittävät lepo ja runsas nesteiden nauttiminen ja kevyt, helposti sulava ruoka.

Vaikeammissa tautimuodoissa kuume voi olla korkea, ripuli ja oksentelu voimakasta ja nestehukka uhata sairastuneen kuntoa. Runsas nesteytys on erityisen tärkeää raskaana olevalle. Jos se ei onnistu tai kunto muuten huononee, on herkästi hakeuduttava lääkäriin.

Ilman reseptiä apteekista saatavat ripulilääkkeet ovat usein tehottomia eivätkä välttämättä sovellu raskaana olevan hoitoon. Hoitavan lääkärin kanssa voi neuvotella lääkityksen tarpeesta ja sopivuudesta raskauden aikaiseen käyttöön. Kuumeisen ripulitaudin hoidossa usein käytettävät lääkkeet, kuten siprofloksasiini tai norfloksasiini, eivät ole suositeltavia lääkkeitä raskauden aikana. Niitä voi käyttää vain henkeä uhkaavissa tilanteissa. Eläintutkimuksissa niiden on todettu aiheuttavan riskin sikiön nivelrustovaurioille. Jos antibiootti on raskaana olevalle välttämätön, suositellaan keftriaksonia, roksitromysiiniä tai atsitromysiiniä.

Raskauden aikana on erityisen tärkeää pienentää turistiripulin vaaraa valitsemalla ruoat ja juomat huolellisesti. Käsien pesu saippualla ja puhdistus desinfiointiaineilla on tehokkain tapa estää taudinaiheuttajien siirtyminen ympäristöstä ruokaan. Pullottamaton vesi on syytä puhdistaa keittämällä. Veden kemialliseen desinfiointiin tarkoitetut jodivalmisteet eivät sovellu raskaana oleville, koska ylimääräinen jodi voi vaikuttaa haitallisesti sikiön kilpirauhasen toimintaan.

Probioottisia mikrobeja sisältävät valmisteet ovat käyttökelpoisia myös raskauden aikana, mutta niiden teho on kyseenalainen.

Rokotetta turistiripulia vastaan ei ole. Koleraa ja lavantautia vastaan tarkoitettuja rokotteita voidaan harkita myös raskauden aikana, jos oleskellaan pitkään tavanomaisten turistialueiden ulkopuolella alueilla, joissa sairastumisriski on suuri.

Artikkelin pohjana on käytetty naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Susanna Sainion kirjoittamaa tekstiä kirjassa Odottavan äidin käsikirja (Kustannus Oy Duodecim 2014).