Nuoren naisen normaalin verenpaineen ylärajana pidetään arvoa 130/85 mmHg. Alapaine (diastolinen verenpaine) alkaa yleensä laskea ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana ja nousee raskautta edeltävälle tasolle tai hieman korkeammaksikin loppuraskauden aikana.
Lievään krooniseen verenpainetautiin liittyy pieni ja vaikeaan verenpainetautiin huomattava pre-eklampsian vaara (ks. Raskausajan kohonnut verenpaine ja pre-eklampsia). Kohonneen verenpaineen hoito vähentää äidin vaaraa sairastua aivoverenkiertohäiriöihin tai sydämen vajaatoimintaan. Ei ole tutkittua tietoa siitä, miten verenpaineen hoito parantaa sikiön vointia. Äidin verenpaine ei saisi myöskään laskea liikaa, sillä liiallinen verenpaineen lasku voi vaikuttaa haitallisesti istukan verenkiertoon ja siten sikiön hyvinvointiin.
Lievästi kohonneen verenpaineen hoidoksi riittää usein pelkkä lepo, eli sairausloma ja pidättäytyminen raskaammista kotitöistä. Jos levosta huolimatta äidin verenpainearvot ovat yli 150/100 mmHg, harkitaan lääkehoidon aloittamista. Jos äidillä on diabetes tai krooninen munuaistauti, lääkitys aloitetaan herkemmin.
Ensisijaisena verenpainelääkkeenä raskauden aikana käytetään labetalolia. Muita lääkkeitä ovat esimerkiksi beetasalpaajat ja kalsiumkanavan salpaajat. Uusimmista verenpainelääkkeistä raskauden aikana on hyvin vähän kokemusta. ACE:n estäjiä ei suositella raskauden aikana. Diureetteja eli nesteenpoistolääkkeitä ei yleensä suositella raskauden aikana, koska ne pienentävät veritilavuutta ja voivat heikentää istukan toimintaa. Raskaana olevan naisen suolan käytön rajoittamisesta raskausaikana ei ole todistetusti hyötyä pre-eklampsiavaaran vähentämisessä.
Verenpainetta seurataan neuvolassa ja kotimittauksin. Jos kohonneeseen verenpaineeseen liittyy valkuaisen erittymistä virtsaan tai oireita, kuten päänsärkyä, silmäoireita tai ylävatsakipua, äiti lähetetään neuvolasta sairaalan äitiyspoliklinikalle.
Raskauden aikainen kohonnut verenpaine lisää selvästi myöhemmin kehittyvän kroonisen verenpainetaudin vaaraa.
Artikkelin pohjana on käytetty naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Mika Nuutilan kirjoittamaa tekstiä kirjassa Odottavan äidin käsikirja (Kustannus Oy Duodecim 2014).