Tavallisimmat tulehdukselliset suolistosairaudet ovat haavainen paksusuolitulehdus (colitis ulcerosa) ja Crohnin tauti. Raskaus ei yleensä vaikuta niiden kulkuun. Ks. myös Haavainen paksusuolitulehdus (colitis ulcerosa) ja Crohnin tauti (regionaalinen enteriitti).

Lääkityksen jatkaminen raskauden aikana on ensiarvoisen tärkeää, sillä ilman hoitoa nämä taudit pahenevat herkästi raskauden aikana. Kroonisten suolistotulehdusten hoitoon käytettävät lääkkeet ovat pääosin turvallisia myös raskauden aikana. Tautien kirurgisia hoitoja ei pitäisi ajoittaa raskauden ajaksi.

Kroonista suolistotulehdusta sairastava äiti voi yleensä synnyttää normaalisti alateitse. Vain tietyt suolistoavanteet voivat joskus olla aihe keisarileikkaukselle. Näitä kroonisia suolistotulehduksia sairastavan suositellaan aloittavan foolihapon nauttimisen jo raskautta suunniteltaessa ja jatkavan sitä myös raskausaikana. Annos on 1–5 mg päivässä.

Artikkelin pohjana on käytetty naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Mika Nuutilan kirjoittamaa tekstiä kirjassa Odottavan äidin käsikirja (Kustannus Oy Duodecim 2014).