Kroonista munuaissairautta sairastavan naisen suositellaan käyvän jo ennen raskauden alkamista suunnittelukäynnillä äitiyspoliklinikalla. Raskautta suunnittelevalta on tärkeää tutkia munuaisten toiminta, valkuaisen määrä virtsassa sekä verenpaine.

Raskaus voi huonontaa kroonista munuaistautia sairastavan äidin tilannetta, ja krooninen munuaissairaus voi vaikuttaa haitallisesti sikiön vointiin. Eräisiin kroonisiin munuaissairauksiin, kuten lupusnefropatiaan, membranoottiseen glomerulonefriittiin tai sklerodermaan, liittyviin munuaismuutoksiin liittyy raskauden aikana suuri munuaisen vajaatoiminnan vaara, minkä vuoksi näitä tauteja sairastaville suositellaan jopa raskaaksi tulemisen välttämistä.

Jo kohtalaiseenkin munuaisten vajaatoimintaan liittyy raskauden aikana verenpaineen kohoamisen ja pre-eklampsian vaara. Nämä puolestaan voivat johtaa istukan toiminnan heikkenemiseen, sikiön kasvun hidastumiseen ja ennenaikaiseen synnytykseen.

Raskaus voi onnistua hyvin myös munuaisensiirron jälkeen. Yleensä raskautta suositellaan vasta noin kaksi vuotta siirron jälkeen, ja kun munuaisen toiminta on normaalia (normaali kreatiniiniarvo, vähäinen valkuaisvirtsaisuus) ja naisen verenpaine on normaali.

Artikkelin pohjana on käytetty naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Mika Nuutilan kirjoittamaa tekstiä kirjassa Odottavan äidin käsikirja (Kustannus Oy Duodecim 2014).