Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi

Kilpirauhasen vajaatoiminta, joka ei aiemmin ole ollut tiedossa, on raskauden aikana harvinainen, sillä se aiheuttaa hedelmättömyyttä. Lääkehoidolla tasapainossa oleva kilpirauhasen vajaatoiminta ei yleensä aiheuta ongelmia, eikä siitä ole haittaa sikiölle, joten tarvetta erityisiin raskauden aikaisiin kontrolleihin äitiyspoliklinikalla ei ole.

Noin viidenneksellä raskaana olevista kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavista lääkityksen (tyroksiini) tarve lisääntyy raskauden aikana. Tämän merkkinä on aivolisäkkeestä erittyvän kilpirauhasta stimuloivan TSH-hormonin pitoisuuden suureneminen, usein jo alkuraskauden aikana. TSH on herkin kilpirauhasen vajaatoimintaa kuvaava mittari. Tämän vuoksi suositellaankin, että ensimmäisen neuvolakäynnin yhteydessä tyroksiiniannosta suurennetaan 25 mikrogrammalla. 4–6 viikon kuluttua lääkityksen lisäyksestä TSH- ja T4V-pitoisuudet tarkistetaan verikokeella ja tarvittaessa lääkitystä lisätään edelleen.

Tyroksiinia ei pidä ottaa yhtä aikaa mahdollisen rauta- ja kalkkilääkityksen kanssa, sillä ne vähentävät tyroksiinin imeytymistä. Synnytyksen jälkitarkastuksen yhteydessä on tärkeää mitata hypotyreoosipotilaiden kilpirauhasarvot TSH ja T4V.

Kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosi

Raskauden aikainen kilpirauhasen liikatoiminta on hyvin harvinainen sairaus. Tavallisin hypertyreoosin syy on kilpirauhasen toimintaa kiihdyttävien vasta-aineiden aiheuttama Basedowin tauti.

Hypertyreoosin oireina ovat mm. hikoilu, lämmin olo, väsymys, ruokahalun lisääntyminen, nopea syke, jano ja virtsamäärien lisääntyminen. Jotkut hypertyreoosin oireet saattavat muistuttaa normaaleja raskauden alkamiseen liittyviä oireita, minkä vuoksi sitä ei raskaana olevalla äidillä usein heti tulla ajatelleeksi.

Raskauden aikainen kilpirauhasen liikatoiminta hoidetaan lääkkein ja joskus harvoin leikkauksella. Radiojodihoito on raskauden aikana vasta-aiheinen.

Kilpirauhasen liikatoimintaan raskauden aikana liittyy normaalia enemmän keskenmenoja ja ennenaikaisia synnytyksiä sekä hyvin harvinainen sikiön kilpirauhasen liikatoiminta. Kilpirauhasen liikatoiminnan hoito raskauden aikana kuuluukin äitiyspoliklinikan sisätauti- ja synnytyslääkärin hoitoon.

Artikkelin pohjana on käytetty naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Mika Nuutilan kirjoittamaa tekstiä kirjassa Odottavan äidin käsikirja (Kustannus Oy Duodecim 2014).