Tavallisimmat hedelmällisyysikäisten naisten pahanlaatuiset taudit ovat rintasyöpä, kohdunkaulan syöpä, leukemiat ja lymfoomat sekä melanooma.

Sairastetun ja hoidetun syövän jälkeen voi yleensä tulla raskaaksi, eikä raskauden ole yleensä todettu lisäävän syövän uusiutumistaipumusta. Kuitenkin sairastetun pahanlaatuisen taudin jälkeen on yleensä hyvä neuvotella hoitavan lääkärin kanssa raskaussuunnitelmista.

Raskauden aikana alkavan syöpäsairauden toteamista voi usein hidastaa se, että esimerkiksi erilaisia kuvantamistutkimuksia ei uskalleta käyttää, koska pelätään niiden vaurioittavan sikiötä.

Jos syöpä todetaan aivan alkuraskauden aikana ja se vaatii tehokasta hoitoa muun muassa solunsalpaajilla ja sädehoidolla, suositellaan raskauden keskeyttämistä. Tällaisissa tilanteissa ei ole aikaa siirtää hoitoja ja toisaalta hoidot olisivat sikiölle vaarallisia.

Keskiraskauden jälkeen, loppuraskauden aikana todettavan syövän hoitoa (lääkehoito, kirurgia) voidaan usein siirtää muutamia viikkoja, jotta sikiö ehtii saavuttaa valmiudet selviytyäkseen kohdun ulkopuolella. Äidin syövän hoito raskauden aikana onkin tiivistä syöpälääkärin ja synnytyslääkärin sekä lastenlääkärin yhteistyötä.

Artikkelin pohjana on käytetty naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Mika Nuutilan kirjoittamaa tekstiä kirjassa Odottavan äidin käsikirja (Kustannus Oy Duodecim 2014).