Verenvuoto emättimestä raskauden aikana on melko tavallista. Lääkärin tutkimus on aina aiheellinen verenvuodon syyn selvittämiseksi. Usein verenvuodon syy voi olla harmiton, kuten limakalvovuoto yhdynnän yhteydessä, sisätutkimuksen jälkeinen vuoto, ulkosynnyttimien laskimolaajentumien repeytymisestä aiheutuva vuoto tai kohdunkaulan polyypin aiheuttama vuoto. Kohdunsuun kypsymiseen ja avautumiseen liittyy usein myös jonkin verran verislimaista vuotoa.
Tavallisimmat kiireellistä hoitoa vaativat loppuraskauden verenvuodon syyt ovat etisistukan vuotaminen sekä istukan ennenaikainen irtoaminen.
Etisistukan aiheuttama vuoto
Etisistukalla tarkoitetaan tilannetta, jossa istukka peittää kohdun sisäsuun (kuva ). Se on harvinainen ja todetaan vain noin 0,5 %:lla äideistä loppuraskaudessa. Alkuraskaudessa se on paljon yleisempi, mutta kohdun kasvaessa istukka vetäytyy ylöspäin. Usein etinen istukka on äidin tiedossa, koska siitä on mainittu seulontaultraäänitutkimuksessa.

Etisistukan tyypit: A) reunaetinen istukka eli marginaalinen etinen istukka, B) osittainen etisistukka, C) täydellinen etisistukka.
Etisistukka on tavallisempi yli 30-vuotiailla ja monisynnyttäjillä sekä äideillä, joille on aiemmin tehty jokin kohtutoimenpide, kuten kaavinta tai keisarileikkaus.
Tyypillinen etisistukan oire on kivuton, kirkas verenvuoto emättimestä, ensimmäisen kerran jo ennen 30. raskausviikkoa. Joskus ensimmäinen vuoto tulee vasta aivan loppuraskauden aikana. Yleensä vuoto alkaa äkkiarvaamatta, ilman mitään suurempaa rasitusta. Joskus vuoto voi alkaa yhdyntään liittyen. Vuoto voi olla runsastakin ja pelästyttää äidin.
Etinen istukka on helppo todeta emättimen kautta tapahtuvassa ultraäänitutkimuksessa. Usein runsaskin verenvuoto lakkaa "itsestään". Joskus taas tarvitaan jopa verensiirtoja. Jos vuoto runsastuu eikä lakkaa, ainoa vaihtoehto on tehdä keisarileikkaus.
Jos on aikaa eikä vuoto ole kovin runsasta, annetaan äidille glukokortikoidi- eli kortisonipistokset sikiön keuhkojen kypsyttämiseksi. Rauhallisessa tilanteessa loppuraskauden aikana tehdään ensin lapsivesitutkimus sikiön keuhkojen kypsyyden määrittämiseksi ja keisarileikkaus heti, kun sikiön keuhkot ovat kypsät.
Marginaalinen etinen istukka ulottuu kohdun kaulakanavan reunalle. Tällöin alatiesynnytyskin voi olla mahdollinen.
Istukan ennenaikainen irtoaminen
Istukan ennenaikainen irtoaminen on hyvin harvinaista. Se tapahtuu noin 1 %:ssa raskauksista. Noin puolet istukan ennenaikaisista irtoamisista sattuu ennen synnytyksen käynnistymistä.
Istukan ennenaikaisen irtoamisen vaaraa lisäävät äidin perussairaudet, kuten diabetes ja pre-eklampsia, jotka voivat aiheuttaa istukan alaisen kudoksen verisuonivaurion. Myös istukan irtoaminen aiemmassa raskaudessa, etisistukka, runsas lapsiveden määrä, monisikiöraskaus, äidin tupakointi tai huumeiden käyttö ja vatsan alueen vamma (esimerkiksi auto-onnettomuus) ovat vaaratekijöitä. Istukka voi irrota osittain tai kokonaan.
Istukan ennenaikaisen irtoamisen tärkeimmät oireet ovat verenvuoto emättimestä (noin 70 %:ssa) ja kova kipu ("jatkuva supistus, joka ei laukea"). Joskus verenvuotoa ei tapahdu lainkaan ulospäin, jolloin kaikki veri jää istukan taakse. Tällöin ainoana oireena on kova vatsakipu ja pinkeä aristava kohtu.
Kun puolet istukasta on irti, sikiön vointi alkaa heikentyä, mikä näkyy sykekäyrässä (KTG). Verenvuodon jatkuessa myös äidin vointi alkaa huonontua (sokin vaara).
Akuutissa tilanteessa ainoa hoitovaihtoehto on kiireellinen tai hätäkeisarileikkaus. Lievissä tilanteissa, joissa vain pieni osa istukan reunasta on irronnut, äidin oireet ovat lieviä ja sikiö voi hyvin, voidaan jäädä seuraamaan tilanteen kehittymistä.
Katso myös PregMind mobiilisovellus raskausajan ja vanhemmuuden henkiseen hyvinvointiin.
Artikkelin pohjana on käytetty naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Mika Nuutilan kirjoittamaa tekstiä kirjassa Odottavan äidin käsikirja (Kustannus Oy Duodecim 2014).