Normaalisti sikiön pää on koukkuryhdissä niin, että leuka on painuneena rintaa vasten ja siten tarjoutuvana osana on takaraivo (kuva ). Tästä tulee nimitys raivotarjonta vastakohtana perätarjonnalle.

Kuva

Erilaisia sikiön tarjontoja.

Sikiön pään tulee tehdä tietyt kiertoliikkeet laskeutuessaan lantioon ja edetessään synnytyskanavan läpi. Normaalien kiertoliikkeiden seurauksena lapsi siis syntyy takaraivo edellä ja kasvot äidin selkään päin. Takaraivon syntyessä välilihan yli koukkuryhti ojentuu ja kasvot syntyvät.

Takaraivotarjonnassa oleva sikiö käyttää lantion tilavuuden hyväkseen parhaalla mahdollisella tavalla. Pää edellä syntyvistä lapsista yli 95 % syntyy takaraivotarjonnassa.

Ojennusryhdillä tarkoitetaan tilannetta, jossa sikiön leuka onkin enemmän tai vähemmän irti rinnasta. Tällöin tarjoutuvaksi osaksi tulee joko päälaki (lakitarjonta), hiusrajan alue (eturaivotarjonta), otsa (otsatarjonta) tai kasvot (kasvotarjonta) silloin, kun sikiön niska on taivutettuna taaksepäin. Tällaista tarjontavirhettä ei voida todeta ennen synnytyksen käynnistymistä, koska se kehittyy synnytyksen aikana sikiön pään kiertoliikkeiden seurauksena.

Ojennusryhdissä sikiön pää tarvitsee enemmän tilaa kuin takaraivotarjonnassa, ja siten on mahdollista, että pää ei mahdu syntymään supistusten ja synnyttäjän aktiivisen ponnistamisen seurauksenakaan. Osa näistä lapsista syntyy ilman lisätoimenpiteitä, mutta voidaan myös joutua turvautumaan imukuppiin tai keisarileikkaukseen.

Varsinkin lakitarjonnassa sikiön pää kiertyy joskus niin, että sikiön leuka tulee äidin häpyluun taakse eli sikiön kasvot ovat äidin vatsaan päin. Tällöin puhutaan yläsuisesta tai avonaisesta lakitarjonnasta.

Katso myös PregMind mobiilisovellus raskausajan ja vanhemmuuden henkiseen hyvinvointiin.

Artikkelin pohjana on käytetty naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Terhi Saiston kirjoittamaa tekstiä kirjassa Odottavan äidin käsikirja (Kustannus Oy Duodecim 2014).