Raskauden ja synnytyksen aikana voi tulla eteen joitakin tilanteita, joissa joko äidin tai lapsen tai molempien hyvinvointi on vaarassa.

Istukan ennenaikainen irtoaminen

Istukan ennenaikainen irtoaminen hankaloittaa alle yhtä raskautta sadasta. Istukan irtoamisen tavallisin oire on verinen vuoto ja jatkuva kipu kohdussa. Sikiön vointi huonontuu nopeasti, jos istukka irtoaa laajalta alueelta tai kokonaan. Oireiden voimakkuudesta ja raskauden kestosta riippuen tilanne hoidetaan joko seurannalla, synnytyksen käynnistämisellä tai keisarileikkauksella.

Verenvuoto

Merkittävän verenvuodon syitä voivat olla etisistukka tai kohdun repeämä. Tavallisimmin verenvuoto johtuu synnytyksen käynnistymisestä, istukan reunan verisuonten vuodosta (sinus marginalis -vuoto) tai kohdunsuun tai emättimen tulehduksesta. Näistä syistä johtuva vuoto on yleensä niukempaa eikä kyse ole hätätilanteesta.

Jos istukka on kiinnittynyt kohdunsuun päälle (etisistukka) ja kohdunsuu kypsyy tai synnytys käynnistyy, istukan verisuonet repeytyvät ja voi alkaa runsas verenvuoto. Tilanne on yleensä päätettävä keisarileikkauksella ennemmin tai myöhemmin. Etisistukka on harvinainen. Sitä esiintyy vain muutamassa raskaudessa tuhannesta. Verenvuoto on lähes poikkeuksetta äidin, ei sikiön verta.

Napanuoran esiinluiskahdus

Jos sikiökalvot ovat puhjenneet eikä tarjoutuva osa ole kiinnittynyt lantioon, on mahdollista, että napanuoralenkki pääsee valumaan tarjoutuvan osan editse emättimeen. Synnytyksen edetessä tarjoutuva osa puristaa napanuoran itsensä ja luisen lantion väliin, ja verenkierto napanuorassa estyy.

Tällainen napanuoran esiinluiskahdus on harvinainen. Sitä esiintyy vain muutamassa synnytyksessä tuhannesta. Heti, kun tällainen tilanne todetaan, tehdään keisarileikkaus, jollei napanuoralenkki ole työnnettävissä takaisin ylös tarjoutuvan osan taakse.

Hartiadystokia

Hartiadystokialla tarkoitetaan tilannetta, jossa lapsen pään syntymän jälkeen hartioiden ulosautto on tavallista vaikeampaa. Tällöin voidaan joutua muuttamaan synnyttäjän asentoa, jotta saadaan lantiota sellaiseen asentoon, että hartioiden synnyttäminen helpottuu. Synnyttäjän jalat voidaan nostaa ylös kattoa kohti tai hänet ohjataan kääntymään nelinkontin. Synnytystä hoitava kätilö tai lääkäri voi joutua painamaan nyrkillä synnyttäjän häpyluun päältä ylempää hartiaa eteen- tai taaksepäin. Lapsen hartialinjaa voidaan kääntää myös emättimen kautta tai avustaa toisen käden syntymistä.

Katso myös PregMind mobiilisovellus raskausajan ja vanhemmuuden henkiseen hyvinvointiin.

Artikkelin pohjana on käytetty naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Terhi Saiston kirjoittamaa tekstiä kirjassa Odottavan äidin käsikirja (Kustannus Oy Duodecim 2014).