Rintojen pakkautuminen

Rintojen pakkautuminen voi liittyä maidonnousuun. Yleensä pakkautuminen on voimakkainta 3–5 päivää synnytyksestä. Silloin rinnat ovat turvonneet, kuumottavat ja kivuliaat. Äidillä voi olla myös pientä lämmönnousua.

Pakkautuminen helpottuu parhaiten tiheillä imetyksillä. Imetyksiä on hyvä olla vähintään kahdeksan kertaa vuorokaudessa. Oireita voi lievittää myös lämmittämällä rintoja ennen imetystä esimerkiksi jyväpussilla. Tämä käynnistää herumista. Imetyksen jälkeen helpotusta voivat tuoda jääkaapissa tai pakastimessa viilennetyt valkokaalin lehdet, joita voi pitää rinnoilla vähentämässä kuumotusta.

Tiehyttukos

Tiehyttukoksessa maitotiehyeen tulee tukos, joka estää rinnan tyhjenemisen tietyltä alueelta. Tämä aiheuttaa rintaan tulehduksen kaltaisen tilan. Oireena on rinnan punoitus ja aristaminen siltä alueelta, missä tukos on. Äidillä voi olla myös lämmön nousua, lihaskipua ja päänsärkyä. Tukos tuntuu rinnassa kovana muhkurana.

Rinnan tehokas tyhjentäminen hoitaa tukosta parhaiten. Imetys kannattaa aloittaa siitä rinnasta, missä tukos on. Myös eri asennoista imettäminen helpottaa tilannetta (esimerkiksi kainalon kautta). Rinnassa olevaa muhkuraa voi myös hellästi hieroa vauvan imiessä. Kuumetta alentamaan voi tarvittaessa ottaa parasetamolia tai ibuprofeenia. Riittävä juominen on tärkeää, erityisesti jos äidillä on kuumetta.

Rintatulehdus

Rintatulehduksen oireet ovat samanlaiset kuin tiehyttukoksessa. Rintatulehduksessa on kuitenkin mukana bakteeri, joka aiheuttaa tulehduksen. Tiehyttukos menee yleensä ohi nopeasti, joten jos oireet jatkuvat yli vuorokauden, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin mahdollisen antibioottihoidon aloittamiseksi. Muuten hoito on sama kuin tiehyttukoksessa.

Rinnanpäiden kipeytyminen ja rikkoutuminen

Useimmiten rinnanpäät kipeytyvät imetyksen käynnistyessä. Tämä kuitenkin helpottaa pian, viikon sisällä. Jos nännikipu kroonistuu tai rinnanpäät rikkoutuvat, on oleellista tarkistaa, että imetysasento ja vauvan imuote ovat hyviä. Uudenlaisen imuotteen opetteleminen on vauvalle haasteellista. Tätä voi helpottaa pitämällä vauvaa jälleen ihokontaktissa.

Jos rinnanpäät ovat rikkoutuneet, kannattaa haavoja hoitaa ja kipua lievittää suihkuttelemalla rinnanpäät imetyksen jälkeen ja kuivaamalla puhtaalla pyyhkeellä tai talouspaperilla. Rinnanpäät voi suojata levittämällä maitopisaroita imetyksen jälkeen rinnanpäiden suojaksi, lanoliinivoiteella, hydrogeelillä tai dekspantenolia sisältävällä voiteella. Näitä ei tarvitse pestä pois. Jos iho ei parane, kannattaa pyytää imetyksen asiantuntijaa arvioimaan tilannetta. Voi myös olla mahdollista, että rinnanpäissä on bakteerin tai hiivan aiheuttama tulehdus. Tällöin lääkäri päättää hoidon aloittamisesta.

Vähäinen maitomäärä

Maidoneritystä määrittelee kysynnän ja tarjonnan laki. Jos rinta ei saa riittävästi stimulaatiota, alkaa rinnoista erittyvä maitomäärä vähetä. Tällaisia syitä voivat olla esimerkiksi vauvan huono imuote, lisämaidon aloittaminen tai äidin tai lapsen sairastuminen. Maidoneritystä voi tehostaa tihentämällä imetyskertoja tai lypsämällä imetysten lisäksi. Mitä tyhjempi rinta on, sitä nopeammin uutta maitoa erittyy.

Voimakas heruminen ja liian runsas maitomäärä

Joskus herumisrefleksi on voimakas ja tämä aiheuttaa sen, että vauva ei pysty säätelemään imemisen tahtia. Maitoa suihkuaa vuolaasti vauvan suuhun aiheuttaen sen, että vauvan syöminen on hermostunutta, vauva saattaa vaikuttaa vatsavaivaiselta, irrottaa otetta rinnasta toistuvasti ja pulauttelee paljon.

Voimakas heruminen yhdistyy usein runsaaseen maitomäärään. Tilannetta voi helpottaa niin, että herumisen käynnistyessä irrotetaan vauvan imuote ja annetaan maidon suihkuta esimerkiksi sideharsoon. Kun heruminen rauhoittuu, vauvan on helpompi imeä ja hallita maitovirtaa.

Maidoneritystä voi jarruttaa imettämällä yhdestä rinnasta pidemmän aikaa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kahta peräkkäistä imetyskertaa samasta rinnasta tai että imetetään 6 tunnin ajan yhdestä rinnasta. Toista rintaa ei lypsetä. Täydessä rinnassa maidoneritys hidastuu ja maitomäärä vähenee. Vaikutus näkyy yleensä parissa päivässä.

Imemislakko

Imemislakolla tarkoitetaan tilannetta, jossa vauva kieltäytyy imemästä rinnasta. Usein tilanne liittyy vauvan normaaliin kehitykseen ja menee nopeasti ohi. Vauvan alkaessa kiinnostua ympäröivästä maailmasta voi olla, että imetys ei onnistu enää samoissa tilanteissa kuin ennen. Syynä saattaa myös olla, että vauvan suu aristaa puhkeavista hampaista tai että vauva on sairas.

Imetystilanteet kannattaa lakkoilevan vauvan kanssa rauhoittaa käyttämällä ihokontaktia ja imettämällä hiljaisessa huoneessa hämärässä valaistuksessa. Uneliaan vauvan ottaminen rinnalle helpottaa myös tilannetta. Voi olla, että vauvan imemisrytmi on muuttunut eikä vauva imekään yhtä usein kuin aikaisemmin. Imemislakko menee yleensä nopeasti ohi.

Artikkelin pohjana on käytetty TtM, kätilö Heta Kolasen kirjoittamaa tekstiä kirjassa Odottavan äidin käsikirja (Kustannus Oy Duodecim 2014).