Nieluviljelyä käytetään ratkaistaessa, tarvitaanko nielutulehduksen hoidoksi antibioottia vai ei. Virusten aiheuttamat nielutulehdukset paranevat itsestään ilman antibiootteja. Bakteeriperäiset tulehdukset hoidetaan yleensä penisilliinillä tai muulla antibiootilla.

Nieluviljely tehdään kuumeisille potilaille, joilla on kipeä tai tulehtunut nielu mutta ei nuhaa tai yskää. Näin siksi, että nuha ja yskä ovat merkkejä virustulehduksesta, eikä näitä oireita bakteerien aiheuttamissa nielutulehduksissa ilmene. Käytännössä ainoa merkittävä nielutulehduksia aiheuttava bakteeri on streptokokki, jota on eri lajeja. Monelle tuttu "angiina" eli nielurisojen bakteeritulehdus on streptokokki A:n aiheuttama. C:llä ja G:lläkin on merkitystä epidemioissa eli kun nielutulehdukseen sairastuu poikkeuksellisen paljon ihmisiä.

Näytteeksi otetaan eritettä nielurisojen pinnalta pumpulipuikolla. Tulos saadaan noin 24 tunnin (1–2 työpäivän) kuluttua.

Nielussa pesivä streptokokki-bakteeri voidaan osoittaa myös pikatesteillä. Niissä ei viljellä kokonaista bakteeria, mutta ne tunnistavat näytteestä streptokokkien rakenteita. Nopeimmat näistä testeistä antavat vastauksen 5–15 minuutissa. Jos testissä näkyy streptokokkeja, diagnoosi on suurella todennäköisyydellä oikea ja hoito voidaan aloittaa. Negatiivinen tulos (streptokokkia ei löydy) ei kuitenkaan ole täysin varma, sillä 10–25 %:ssa pikatesti jää negatiiviseksi, vaikka olisikin streptokokkitulehdus. Siksi negatiivinen tulos yleensä varmistetaan vielä nieluviljelyllä.

Lisää tietoa aiheesta

Nielutulehdus