Viitearvot:

  • IgG: ˂ 20 U/ml
  • IgA: ˂ 20 U/ml

Helikobakteeri elää mahan limakalvon pinnalla. Sen esiintyvyys on vähentynyt Suomessa hygieenisten olojen paranemisen myötä. Vuosina 1915–1935 syntyneillä esiintyvyys on 50–70 % ja vuoden 1990 jälkeen syntyneillä enää alle 10 %. Helikobakteeri voi aiheuttaa mahatulehduksen, johon voi liittyä ulkustaudin (mahahaavan) kehittyminen (ks. Peptinen ulkustauti (”mahahaava”)) tai lievempiä ylävatsaoireita (ks. Ylävatsavaivat (dyspepsia)). Helikobakteeri voidaan tutkia paitsi verinäytteestä myös uloste- (ks. Helikobakteerin ulostetesti (F-HepyAg)) tai hengitysnäytteestä (ks. Helikobakteerin hengitystesti (Pt-Hepy-R)) tai vatsan tähystyksen yhteydessä otetuista näytteistä.

Helikobakteereita vastaan syntyy vasta-aineita, jotka kiertävät veressä. Nämä voidaan mitata verinäytteestä. Vasta-ainetutkimuksessa verestä mitataan kaksi eri vasta-ainetyyppiä, vasta-aine A (immunoglobuliini A eli IgA) ja vasta-aine G (IgG). Vasta-aineiden määrä ilmoitetaan "titteri"-luvulla. Normaalisti IgA:n ja IgG:n titterit ovat alle 20. Kun nämä titterit ylittyvät, tulos viittaa helikobakteeri-infektioon.

Helikobakteerin vasta-aineiden mittaaminen sopii seulontamenetelmäksi potilailla, joilla ei aikaisemmin ole todettu mahalaukun helikobakteeritulehdusta, tai jos epäillään, ettei uloste- tai hengitystestin negatiivinen tulos ole oikea.

Helikobakteerin häätöhoidon jälkeen vasta-aineiden määrä veressä vähenee hitaasti, ja siksi vasta-aineiden lasku häätöhoidon onnistumisen mittarina kannattaa tarkistaa vasta noin puolen vuoden kuluttua hoidosta. Vasta-aineet voivat myös jäädä positiivisiksi kuukausien tai jopa vuosien ajaksi. Hoidon tehon mittaamiseksi käytetäänkin yleensä siksi helikobakteerin hengitys- Helikobakteerin hengitystesti (Pt-Hepy-R) tai ulostetestiä Helikobakteerin ulostetesti (F-HepyAg). Kun helikobakteerin on todettu häätyneen hoidon jälkeen, se ei enää palaa takaisin. Siksi testitulosta ei yleensä kannata uusia yhä uudelleen.

Lisätietoa aiheesta

Mustajoki P. Helikobakteeri. Lääkärikirja Duodecim Helikobakteeri